Categories
Без категория

Ремонт в банята? Kъртенето задължително!

Банята е помещението в един дом, където могат да възникнат най-много усложнения и проблеми по време на ремонт. Често „претупан“ или пренебрегнат един такъв некачествен ремонт може да създаде много главоболия и излишни разходи в последствие. А за да бъде ремонтът наистина качествен и с дългогодишна гаранция трябва да се изпълнят всички етапи от него и на всеки един да се отдели нужното време, внимание и професионален подход.

Без съмнение е много примамлива идеята когато започвате ремонтни дейности, то той да се осъществи с възможно най-малко прах, строителни отпадъци и физически усилия, както и да си спестите време и средства. Къртенето и ремонтът в банята в почти всички случаи изисква подмяна на старите плочки с нови. Ето защо по-лесния и по-бърз вариант е да се залепят новите плочки направо върху старите, без да се налага да се къртят. Производителите дори са пуснали на пазара такива лепила, които са ефективни върху фаянс. Но въпреки изкушаващите условия на ремонта без къртене, това се оказва в последствие не много добра идея.

Всъщност с подмяната на плочките или старата мозайка съвсем не се изчерпват ремонтните дейности в банята. Напротив – това е само козметичния ефект от ремонта. Не само препоръчително, но направо задължително е да се започне с къртене на старите плочки и мазилката под тях. Вярно е, че това е етап, който е съпътстван с множество трудности, отпадъци, прах, който прониква навсякъде в дома ви, и физическо натоварване. Но е от съществено значение да го направите, ще ви донесе само ползи. Къртенето в банята е необходимо поради няколко много важни причини.

На първо място това е нужно за да се провери състоянието на водопроводните тръби и ел. инсталацията. По време на къртенето е много важно да се внимава за местоположението на тези компоненти. Когато приключите с този етап, както и с почистването и извозването на отпадъците (които неизменно следват след къртенето) ще се открие един чист терен, на който е много по-лесно да се работи и да се постигнат много качествени резултати. Както споменахме – ще можете да видите състоянието на тръбопроводите и ако има нужда от подмяна – да го направите за да си спестите последвали течове, влага, съответно и мухъл, които са много неприятни. Друга важна причина, поради която къртенето в банята е наложително това е за да се премахне старата замазка под плочките и да се направи нова, която е по-устойчива. В повечето случаи старата замазка може с течение на времето и влагата да се повреди и това да доведе до други проблеми като отлепяне на плочки или части от тях. И не на последно място лепенето на нови плочки направо върху старите не е препоръчително особено за маломерни бани, тъй като се отнема известна част от пространството, както и създава трудности при поставянето им около сифона.

Ето как къртенето (последвано от почистване и извозване на отпадъците) в банята се оказва ключов етап, който в никакъв случай не трябва да се пренебрегва. Въпреки цялата „хамалогия“ е по-добре да го направите за да не се притеснявате за ефективността и дълготрайността на ремонта.