Categories
Без категория

Речник на основните термини при климатиците

Днес ще ви предложим кратък речник на понятията, свързани с покупката климатици. Надяваме се той да ви е полезен и да допринесе за вашата по-добра информираност в контекст покупка или монтаж на климатици във вашия дом. Все пак сме се фокусирали върху отделните видове климатици, а не върху показателите им.

  1. Мулти-сплит климатични системи – това са климатици, които разполагат с едно външно и няколко вътрешни тела. Тези климатици се използват масово, там където, разполагането на повече външни тела на климатици на фасадата е силно ограничено от конкретните обстоятелства.
  2. Сплит климатични системи – климатици, разполагащи с едно външно и едно вътрешно тяло. Този тип климатици са най-разпространените битови климатични системи у нас. Буквалното значение на думичката „сплит“ е разделен.
  3. Подово-стенни климатици – тези климатични системи са много лесни за монтаж и поддръжка и се използват широко в обществени здания. Освен всичко останало те се предлагат и в множество размери, за да отговорят на потребителските очаквания.
  4. Конвенционални климатици – конвенционалните климатици са относително старите модели климатици, които работят с постоянна мощност на компресора. Те винаги работят с постоянна скорост и пълно натоварване като това често е причина експлоатационния им живот да е по-кратък от събратята им, наречени инверторни климатици.
  5. Инверторни климатици – тези климатици работят на различна мощност в зависимост от нуждите. Така например при разлика от 1-2 градуса от желаните те работят на понижена скорост, а ако са били изключени напълно (което не е препоръчително) започват работа на пълна мощност и така не изразходват своя технологичен живот. Инверторните климатици се отличават със своята икономичност.
  6. Хиперинверторни климатици или хиперинвертори – това са също инверторни климатици, но от най-висок клас. На практика най-ефективните климатици на пазара днес са хиперинверторите, защото те осигуряват страхотно съотношение между консумирана и отдавана енергия. Макар и най-скъпите климатици, хиперинверторите се изплащат доста бързо, а освен това са най-модерните решения в областта на климатизацията днес.