Categories
Без категория

Синтетични парфюми – най-масови сред ароматизиращите продукти!

Огромна част от съвременните парфюми съдържат синтетични аромати. Всъщност синтетиката може лесно да осигури аромати, които не се срещат в природата. Например одеколонът е съединение от синтетичен произход, придаващо свеж озоново – метален морски аромат, който се радва на широка употреба в съвременната парфюмерия.

Защо парфюми от синтетика, а не естествени продукти?

Парфюми със синтетични ароматни съединения често се използват като алтернативен източник на съединения, които не се получават лесно в естествени условия. Естествените източници предлагат по-ограничена гама от ухания, а парфюмните масла се добиват много по-трудно. Например, линалол и кумарин са често срещани естествени съединения, които могат да бъдат синтезирани по евтин начин от терпени. Орхидейните аромати, противно на очакването обикновено не са получени директно от самото растение, а вместо това са синтетично създадени, за да отговарят на ароматните съставки, открити в различни орхидеи.

Коя е най-често използваната синтетика?

Един от най-често използвания досега клас синтетични ароматни за производство на парфюми е белият мускус. Тези вещества се срещат във всички форми на търговски парфюми като неутрален фон в средната нотка. Тези мускуси се добавят с големи количества в перилни препарати с цел да се придаде на изпраните дрехи трайно “чист” аромат.

По-голямата част от синтетични ароматни в света са създадени от сравнително малко компании. Това са:

  • International Flavors and Fragrances (IFF)
  • Givaudan
  • Firmenich
  • Takasago
  • Symrise

Всяка от тези компании годишно патентова по няколко процеса за производство на синтетични аромати.

Няколко съвета относно маслата за парфюми

Естествените парфюмни масла обикновено се свързват с етеричните такива. Тези масла са силни и дълготрайни. Етеричните масла трябва да се съхраняват в стъклени съдове, тъй като пластмасата може да реагира с маслата. За сметка на това, синтетичните масла за парфюми обикновено са по-ароматни. Те могат да бъдат силни, но обикновено не са много дълготрайни. За най-добри резултати, тези масла трябва да се съхраняват в стъклени съдове. Пластмасата би могла да бъде приемлив вариант, ако те се съхраняват за кратък период от време.