Categories
Без категория

Слънчеви колектори – съвременни екологични решения

В наши дни вече има модерни технологии, благодарение на които се добива енергия много по-лесно, без да се вреди на околната среда и без да се използват изчерпаеми източници. Слънчевата енергия е много добра алтернатива на досегашните енергийни източници. Основният въпрос обаче е как да се сдобием с нея и да я преобразуваме така, че да имаме накрая полза от нея? Лесно с помощта на слънчевите колектори, които са съвременна технология, изработени така, че да поглъщат до 94% от слънчевата енергия. След това я трансформират в топлинната енергия, от която се нуждае всеки един от нас. В следствие на отличната им работа сметките за електричество ще започнат да намаляват и постоянно ще има топла вода. Соларните системи се изградени основно от два вида панели – кръгли и плоски.

За да са възможно най-ефективни кръглите колекторни панели трябва да се поставят спрямо указанията им. Тяхно основно предимство пред плоските са кръглите тръби, от които са изградени. Те се насочват директно към слънцето и по този начин поглъщат много по-голямо количество от слънчевата енергия от изгрев до залез. Те имат едно специфично свойство, което се нарича пасивно следене на слънцето, което е възможно благодарение на кръглите им тръби. Трансформираната топлинна енергия, която използваме за затопляне на вода за всекидневни нужди е в големи количества, а разходите за електроенергия следва да спаднат.

Когато е най-силно слънцето и осветява пряко плоските панели, именно тогава те са и най-ефективни. Не са в състояние, заради плоските си форми, да проследяват пасивно слънцето, а това намалява количеството топлина, което се отдава от изгрев до залез. Поради тази причина се препоръчва да се използва големи резервоари, които да могат да задържат топлината по-продължително време, но и това допълнение пак не е достатъчно ефикасно.

Слънчевите колектори са изгодно вложение, което всяко домакинство би следвало да направи, като спокойно може да е сигурно, че тази инвестиция ще се възстанови в изключително кратки срокове.