Categories
Без категория

Солун

На брега на митичното Егейско море се намира един град с пребогата история. Солун, вторият по големина град в Гърция след Атина, е прекрасна дестинация за уикенд, изпълнен с емоции, морска прохлада и отмаряща разходка.

Историята на града започва през 315 година пр.н.е., когато е основан от македонския цар Касандър. Той му дава името на жена си, Тесалоника, която е сестра на Александър Македонски. Името означава “победа над тесалийците” – българското наименование, Солун, идва от наименованието, което използвали турците, Салоника.

По време на Средновековието, градът бил важен търговски център за Византийската империя, преди да падне в ръцете на кръстоносците през 1204 година. Българските царе са правили няколко опита да се сдобият с господството над Солун, но само цар Иван Асен Втори успява за кратко. През 1430 година, градът пада в ръцете на настъпващите османци.

Този многоцветен калейдоскоп от народи, управлявали Солун, е оставил следа в неговата култура, архитектура и живот. Бялата кула и църквата Св. Димитър са сред най-посещаваните забележителности, а хора от цял свят се стичат, за да присъстват на Фестивала на документалните филми, Международния филмов фестивал и Фестивала на фотографията, които се провеждат ежегодно. Местното население пък празнува три месеца около Димитровден, в чест на покровителя на града Св. Димитър. От октомври до Декември ще можете да видите различни игри, постановки, музикални представления и танцови спектакли.

Ако Солун ви привлича с магическото си минало и интересното си настояще, можете да пътувате удобно дотам с Malev Hungarian. Малките уютни къщи за гости пък са идеално предложение, ако пътувате с ограничен бюджет.