Categories
Без категория

Спящата красавица

Това далеч не е приказка – да, имаме си спяща красавица (красавец по-скоро), имаме висока кула, но тя не е в някои стар и забравен от времето замък, а на летище с натоварен трафик. Заспалият е диспечера – което довежда до два полета, които трябва да кацнат без помощ от земята.

Това се случва на 24 март, на летище „Вашингтон – Роналд Рейгън”. Полети на American Airlines и United Airlines не могли да се свържат с диспечера цели 30 минути, но за щастие инцидентът приключил благополучно като и двата самолета кацнали без проблеми.

Представител на Федералната авиационна администрация (ФАА) заяви, че ще поставят още един диспечер на летището, и че такива инциденти няма да се повтарят. Проблемът е, че в миналото има немалко подобни случки – не всички от които с щастлив изход. През 2006 г. самолет на Comair се разбива в Лексингтън, погубвайки всички 49 пътника на борда, след като пилотът се опитал да излети от твърде къса писта по недоглеждане на диспечера.

Очевидно е, че контролните диспечери не си доспиват и правят недопустими грешки. За персонал на такава отговорна длъжност, дори 6 часова смяна е непосилна – натоварването, особено в пикови часове, е огромно. Но пък в по-леките часове на нощта някои летища остават напълно без персонал и това не е проблем. Така че най-доброто решение за ФАА е да намери точния баланс между нужния брой хора в специфичните часови зони, както и да намали работното време. За да няма заспали красавци, недогледали работата си – и в последствие трагедии.