Categories
Без категория

Сугестопедията в езиковото обучение

Сугестопедия е нов термин за нас. Сугестологията е наука за внушението и заедно със съпровождащата я десугестия, която означава освобождаване имат невероятен ефект върху паметта . Посредством тези  методологии се подтиква паметта да използва своя пълен капацитет. Сугестопедията е особено полезна при приложната педагогика  Може да я срещнете още под наименованието десугестопедия, сугестопедия или още резервопедия. Тази наука е разработена от Професор доктор Георги Лозанов – виден наш психиатър, учен и психотерапвт.

Този вид педагогически метод е особено ефективен при езиковото обучение. Често се използва при обучението в ранна възраст. Най-често в детската градина и началните години в основното образование. От съвсем скоро можете да видите и прочете за сугестопедията в сайтовете на езикови школи. Всъщност този педагогически подход е усвоен и прилаган от някои преподаватели без самите те да са били наясно за това. Този вид преподаване обвързва интелектуалната дейност на мозъка с емоциите и физическото състояние на покой. Под формата на игра се интегрира огромно количество информация, която се запаметява ефикасно.

Според психологията всяка информация, която се явява заедно със силен емоционален момент се запаметява. Това може да бъде миризма, вкус, израз и други подобни, и това именно е причината да не харесваме вкуса на определена храна например. Тези наблюдения на психоемоционалното състояние и съответно резултат дават идеята как тези факти да се използват в положителна светлина. Всеки, който се е захванал с езиково обучение знае, че езикът изисква много упоритост, време и повтаряне. Но благодарение на сугестологията езикът по-лесно и дългосрочно започва пропива в паметта ни. Когато нещо ни направи впечатление ние го запомняме. Когато нещо противоречи на здравата логика ние го запомняме. Например всички помним култови изрази от известни филми български или не. Това е така не защото винаги самите изрази са нещо особено, а защото са изказани по начин, който ни е направил впечатление. Например всички сме чували и помним култовите фрази „убиец на жива риба”, „ когато говориш с мен ще мълчиш” – това са примери за противоречие на здравата логика за това у нас възниква чувство за хумор и запомняме фразата. Друг много известен израз е „I will be back baby!” на Арнолд Шварценегер. Самият израз не е нещо особено, но начина по който е казан, както и авторитета на известен актьор ни въздейства и ние го запомняме.