Categories
Без категория

Съвременна ендодонтия – запазете Вашите зъби

Ендодонтистът е зъболекар специалист, който се справя с по-сериозни зъбни проблеми. Той се е обучавал допълнително, за да може да разрешава по-сложни е сериозни зъбни проблеми.  Основното, с което се занимава ендодонтистът, са кореновите канали на зъбите ( ендодонциум), от там идва и името на спедиалността –  ендодонтия ( вътре в зъба ). Лечението на кореневите канали не е “любима” процедура на повечето пациенти. И в миналото, действително не е било толкова приятно, като дори самата процедура се е проточвала в множество посещения. Но днес нещата вече са се променили, лечението е безболезнено и може да бъде приключено в едно или няколко посещения. Особенно ако се извършва от специалст. За да се разберете същността на процедурата, първо трябва да знаете, какво представлява корено-каналната система на зъба и защо е необходима тя.

Ако някога сте имали тежък зъбобол, твърде вероятно е той да е бил причинен от възпаление на нерва, който се намира във вътрешността на зъба – в корено-каналната система. При такива случаи се налага лечение на кореновите канали (ендодонтско лечение) . В някой случаи с тежка инфекция на кореновите канали се налага и прием на антибиотик, за да се подпомогне по-бързото излекуване на инфекцията. Причина за инфекцията са болестотворни микроорганизми. Вход за навлизане на микроорганизмите най-често са нелекувани дълбоки кариеси. С развитието си кариесът достига до нерва на зъба. Нервът е изключително чувствителен , което е причина и за болката в зъба. След като посетите вашият зъболекар, той може да ви насочи към зъболекар – ендодонтист, специалист в лечението на кореновите канали.

Едно от големите предимства да се обърнете към специалист за лечението на Вашите коренови канали, е че тези лекари разполагат с най-съвременната апаратура и са в течение със последните новости и материали , за да осигурят най-доброто възможно лечение. Предназначението на тази апаратура е, да им помогне извършване на процедурите, ефективно,безболезнено и винаги когато е възможно бързо. Методите за провеждане на лечение на кореновите канали са се променяли с годините, но така или иначе целта им винаги си е оставала една и съща – да се спаси зъбът. Преди много, много години при болки в зъба, това което се е правело е да се извади зъба, за радост в наши дни вече съществува прекрасна алтернатива – да се проведе качествено кореново лечение, с което да се запази естесвеният зъб в устата. Ако кариесът се е разпространил на много голяма дълбочина, ендоднтистът трябва да премахне всички инфектирани и кариозни зъбни тъкани. Това може да доведе до отслабване на зъба, за да се предпази зъба, на следващ етап е необходимо да се защити и възстанови чрез обличане на зъба в корона.

След правилно провеждане на кореновото лечение, болките в зъба отминават. Когато се налага провеждане на кореново лечение, ендодонтистът е най-добрият специалист, който може да проведе такъв вид лечение.

Ако все пак не може да се спаси зъба поради перфорация, невъзможност за лечение или др., алтернативата са зъбните импланти. Те позволяват съвременно лечение. Имплантите са заместител на естествените зъби. Те не са панацея, но позволяват запазването на по-голям брой зъби неизпилени.

Лекувайте се със зъбни импланти в случай, когато сте опитали преди това всичко, за да запазите естествените си зъби.