Categories
Без категория

С колело в самолета

Много хора предпочитат и обичат да се движат с колелото си. Може ли обаче придвижването със самолет да ни попречи да вземем велосипеда си там, накъдето сме тръгнали. По принцип това не би трябвало да представлява кой знае каква трудност, стига да се направи малко проучване преди да си купите самолетни билети.

Най-важното, което трябва да направите, ако сте решили да си вземете колелото с вас по време на полет и да проверите политиката на различните авиокомпании относно превоза на велосипеди.

Разучете добре дали освен вас, авиолиниите ще приемат и колелото ви на борда и то на приемлива цена. Политиките в тази насока се различават – някои авиолинии позволяват да вземете колелото като част от редовния ви багаж, докато други ще ви таксуват с определени такси, независимо от това дали носите и друг багаж.

Virgin Atlantic имат една от най-добрите политики за хората, които са взели колелото си със себе си. Ако то тежи по-малко от 23 кг. – превозът му е безплатен.

Други превозвачи, като British Airways, Singapore Airlines, Air New Zealand и KLM – биха ви позволили колелото да пътува с вас, само ако теглото му е в рамките на позволения ви за пътуването багаж. Ако багажът ви и колелото надвишават позволения лимит, тези компании налагат допълнителни такси. easyJet са най-добри в това отношение, защото позволяват цели 50 кг. багаж, като всяка част от него не може да тежи повече от 32 кг.

Това, което също не трябва да забравяте да проверите е дали авиокомпанията, с която пътувате, иска да се чекирате определено време преди полета или да потвърдите резервацията за колелото предварително. Има случаи, в които авиолиниите искат от 24-до 48-часово предупреждение.

Опаковането на колелото също е от голямо значение. От вас може да поискат следните неща:

– Да махнете педалите или да ги обърнете навътре

– Да намалите налягането на гумите или да ги спуснете изцяло

– Да махнете предното колело и да го закрепите за рамката

– Да застопорите кормилото с рамото напред

При всички случаи, за да избегнете неприятности при чекиране е хубаво да принтирате изискванията на превозвача, както и регламента за опаковане и да го вземете със себе си, за да сте сигурни, че нещо няма да се обърка в последния момент преди вие и колелото ви да се качите на борд.