Categories
Без категория

Таблети – Google надминава Apple

Технологичния гигант Google ще обърне доминацията на Apple на пазара за таблети в рамките на 4 години, смятат IT анализатори, цитирани от английското издание “Телеграф”. В момента iPad отговаря за 85-90% от продадените 14 млн. интернет таблети и мобилни устройства, които използват олекотени операционни системи за джаджите си. До 2016 г. обаче се очаква пазарният дял на досегашния лидер Apple да се свие до 30-35%, като според прогнозите ще има продажби от 140-150 млн. броя на подобни мобилни устройства, обявиха от анализаторската компания Ovum International.

“Търсенето на нови IT технологии ще бъде доминирано от таблети, като потребителите ще закупуват подобни джаджи, за да могат да допълват възможностите на своите смартфони и др. мобилни устройства с операционни системи”, заяви анализаторът на Ovum Тони Крипс.

Компанията, която ще се възползва максимално, ще бъде технологичния гигант Google. До 2015 г. таблетите, които ще използват операционната система на Google – Android OS, ще достигнат 36% и така ще задминат Apple, допълват от Ovum International. Оставащите 39% от този таблетен пазар ще бъде поделен между Microsoft, Hewlett-Packard и RIM.

Тони Крипс допълни, че софтуерните платформи на технологичните гиганти Apple и Anroid ще привлекат най-голям процент от различните разработчици на приложения.

“Те ще разполагат с най-популярните и добри приложения и съдържания, което се смята като основен фактор при избора на потребителите кой таблет да закупят”, допълни Тони Крипс.

Двете технологични компании използват противоположни подходи при битката за интернет таблетния пазар. Apple следят и контролират стиктно hardware-а, software-а и разпространението на техните технологични продукти и приложения. Докато Google дават много по-свободен достъп на разработчиците на проложения за таблети и приложения до своята операционна система Android OS.

tableti.info