Categories
Без категория

Торове и подобрители на почвата за сигурен и бърз растеж на ябълковите насаждения

Ябълковите дървета отрупани с плодове са превъзходна гледка и чудесна идея за развитието на малък бизнес. Да, нужна е доста работа но пък резултатите си заслужават. Засаждането на дърветата можете да направите през есента, пролетта или през зимата ( ако е по-топла). Ето и още няколко съвета:

Опрашване

Важно е избраните сортове ябълки да цъфтят по едно и също време за да се извърши опрашването помежду им, тъй като едно дърво не може да се самоопраши.

Местоположение

То трябва да бъде огрявано от слънцето постоянно, тъй като ябълките много лесно се разболяват заради сутрешната роса, която разпространява бактериите. Повечето почви са подходящи за отглеждане на тези растения с изключение на силно алкалните и киселинните. Най-добрата рН на почвата е между 6 и 6,5, но ябълките са толерантни към по-широки граници почвена киселинност (от 5,5 до 8,5). Най-добре е почвата да бъде пясъчно-глинеста с много добро отводняване. За перфектни резултати един месец преди засаждането на дърветата е добре да подготвите земята. Добавете висококачествени торове и подобрители за почвата, така при засаждането ще разполагате с богата на хранителни вещества почва, която ще даде бърз старт на дърветата.

Засаждане

Веднъж избрали мястото на ябълковата градина трябва да изкопаете посадъчни дупки с размери 60 на 60 на 60. поставете разсада в дупките и покрийте корените. Не слагайте никакви торове, тъй като вече сте направили това при подготовката на почвата.

Обърнете внимание

Между отделните дървета трябва да има достатъчно място за да могат да растат нормално. При дърветата джуджета се оставят по 3-4 метра между редовете, а в самия ред по 1,5 – 2 метра, а при нормалните около 4,5-5 метра от ред до ред, а в самите редове около 2,5 – 4 метра.

Още от първата година трябва да започнете рязането на клоните, които правят дървото да изглежда несъразмерно. Сухите и изгниващи клони също се режат. Когато започне плододаването трябва да подпомагате клоните , които са отрупани с ябълки с за да не се счупят. Това става с подлагането на допълнителни подпори. Преди години беше много опасно нападението на насажденията от червеи и други вредители, но сега новото поколение торове освен че дава всички необходими хранителни вещества в точните количества, стимулират дърветата да отделят защитен белтък, който ги предпазва.