Categories
Без категория

Финансовият лизинг предлага много изгодни условия за закупуване на нови стоки

От известно време имам сериозни проблеми с личния си компютър. Компютърът ми беше втора употреба и аз отдавна си мечтаех за нов. Мониторът имаше вредни излъчвания, а самия компютър беше доста шумен. Напоследък имах проблеми и със софтуера. Един мой приятел специалист по информационни технологии го погледна и каза, че е най-добре да се ориентирам към нов компютър. Знаех, че на пазара има голямо разнообразие от най-различни модели.

Голямата дилема бе, дали да си купя компютър втора употреба, или той да бъде чисто нов. Реших, че е най-добре да си взема нов компютър заедно с монитор и клавиатура на лизинг. Мои приятели си бяха купили техника на лизинг и казаха че са много доволни. Наистина моделът на който се бях спрял имаше средна цена, но тя бе твърде висока за мен. Прецених, че ако взема компютъра на лизинг няма да се натоваря веднага със заплащане на цялата цена. Обърнах се към една известна лизингова компания, която бе специализирана в продажба на стоки под формата на финансов лизинг.

На срещата с кредитния експерт научих за редица предимства на финансовия лизинг като схема за закупуване. При този вид лизинг разбрах, че ще мога да ползвам постоянно вещта за времето на договора, като цената щях да изплащам на равни месечни вноски. Служителят на компанията ме предупреди, че в случай че се откажа да ползвам компютъра поради различни причини, нямам право да искам връщане на платените суми съгласно погасителния план към договора за лизинг. Аз не се притеснявах от това, защото бях добросъвестен. Знаех, че ще се грижа за закупената техника с грижата на добрия стопанин и ще я пазя от увреждане.

Договорът за лизинг бе за две години и този срок ме устройваше. Така можех правилно да преценя финансовите си възможности по изплащане на стоката взета на лизинг. От друга страна, с изплащане на остатъчната стойност на закупения на лизинг компютър ставах собственик на вещта. Това много ми хареса като възможност, защото през време на договора можех да ползвам компютъра, а след изплащане на цената да го придобия като собственик. Не ме притесняваше факта, че щях да придобия техниката чак след две години.

За мен това не беше дълъг срок. Трябваше отдавна да си закупя нов компютър на лизинг, а не да се мъча със стария си, който бе на поне десет години. Експертът от лизинговата компания ме предупреди за евентуални неблагоприятни последици, в случай че преустановя погасяването на вноските съгласно договора за лизинг. Той ми обясни, че ако пропусна да заплатя две или повече лизингови вноски по изплащане на стоката, съгласно клаузите на договора за лизинг трябваше да върна закупения на лизинг компютър. В случай, че откажа, компанията си запазваше правото да започне принудително съдебно изпълнение срещу мен – http://finleasing.bg