Categories
Без категория

Херниация – запознати ли сте с причините и симптомите на заболяването?

Херния е състояние, при което част от телесни органи преминават през тъканната мембрана, която ги обвива. Това състояние се нарича херниация и предизвиква образуването на подутина под кожата в засегнатата част на тялото.

Причини за появата на херния

Херниация е здравословен проблем, който е причинен от отслабване на мускулите на коремната стена. Това е болезнено състояние, което може да се развие както при децата, така и при възрастните. Най-често факторите, които могат да доведат до поява на херния са генетични или прекомерно натоварване, включващо вдигане на тежки предмети. В резултат от вътрекоремно налягане се получава издутина в перитонеума. Този вид херния не е опасна, тъй като органите могат да се избутат обратно в обичайната им позиция. Въпреки това, няма гаранция, че те ще останат на мястото си без хирурическа намеса.

Симптоми на херниация

В ранна фаза на заболяването се забелязва малка бучка, която не е болезнена при допир. Тъй като болестта напредва, постепенно размерите на издутината нарастват и мястото става болезнено. Обикновено бучката става все по-забележима при кашлица или кихане и в повечето случаи може да се избута с ръка, но не след дълго тя ще се върне отново в засегнатото място.

Хиатална херния е заболяване, което не причинява никакви симптоми или проблеми в организма, така че в повечето случаи хората не знаят, че страдат от херниация, но не са изложени на никакви рискове. Единствената причина, поради която се налага операция е ако възникнат усложнения. Процедурата може да се направи с помощта на лапароскоп. Това е инструмент, който се използва в много видове операции, който позволява на лекаря да работи без нуждата от голям разрез.

Диагноза при херниация

Хиатална херния е състояние, което обикновено се диагностицира в по-късните етапи, поради липсата на симптоми. Тя се среща най-често при лица на 55 и повече години.

Лечение при състояние на херниация

Пъпната херния не изисква хирургическа намеса. Въпреки това, ако състоянието не се подобрява операция се прави, но при децата това се случва след като навършат три годишна възраст. Бедрена херниация може да не показва реални симптоми и може да доведе до тежки усложнения, ако не се лекува.

За да предотвратите появата на херниация трябва да водите здравословен начин на живот, включващ балансирана диета и повече физически упражнения.