Categories
Без категория

Хранене при диабет

Когато хората мислят за болестта диабет, първото което им идва на ум е храната и забраната на сладкишите. Съвременните препоръки за хранене не са толкова строги, те са по-скоро комплексни, а именно:

1. Необходимо е приемането на разнообразни храни и поне 5 пъти на ден консумиране на плодове или зеленчуци

2. Намалете мазнините и протеините

3. Старайте се да приемате въглехидрати съобразно инсулина и физическата си активност

Първите две точки са лесно приложими, но при третата се изисква по силен контрол при захарен диабет. Половината от дневния инсулин се използва, за да балансира въглехидратите, които приемаме с храната.

Храната съдържа въглехидрати, мазнини и протеини, които са източник на енергия. Има други съставки – витамини, минерали, които не са източник на енергия, но имат значение за протичането на жизнените процеси в тялото.

Въглехидратите в храната имат влияние върху нивото на кръвната захар. Хората с диабет имат нарушена въглехидратна обмяна. Приемът на въглехидратни храни предизвиква повишаване нивото на кръвната захар. Но при подходящ избор на въглехидрати, може да се намали бързото повишаване на кръвната захар. Диетолозите препоръчват т.нар. бавни въглехидрати .Такива храни се съдържат в пълнозърнестият хляб, бобовите храни, плодовете, прясното мляко, спагетите, картофите. Те повишават кръвната захар и са подходящи за болните от диабет. Препоръчително е техния прием да бъде до 55% от дневния енергиен внос. Храни, които съдържат захар – бонбони, мед, могат да се приемат само в случаи на хипогликемия или при допълнително физическо натоварване.

Зеленчуците съдържат предимно целулоза, витамини, минерали, вода и на практика не повишават нивото на кръвната захар. Те могат да се приемат в неограничени количества през целия ден.

Недопустимото приемане на мазнини води до затлъстяване и сърдечни заболявания.. Не забравяйте, че общото количество на мазнини в храната трябва да е по-малко от 30% от поетите калории за деня.

Част от протеините, които приемаме с храната се превръщат във въглехидрати след няколко часа. Протеините са само 10 – 20 % от общия прием на калории, така че те оказват влияние върху нивото на кръвната захар с по-малко от 10%.