Categories
Без категория

Цветовете в градината

Трябва да имате предвид сезонните и възрастовите изменения в цвета на растенията, общата цветова гама на пейзажа, колорита на лехите. През пролетта, лятото и есента окраската на дърветата се определя от цвета на листата, клонките, стволовете, цветовете и плодовете, а през зимата тонът се задава от окраската на клонките и стволовете.

През цялата година значително място в колорита на пейзажа заемат вечнозелените растения: ели, борове, хвойни. За основен фон на дърветата и цветните растения служат моравите, които от април до септември варират в оттенъка на зеления си цвят: от топли до студени тонове. В природата безкрайно и постоянно се сменя окраската на цветята, в общия колорит на градината участва и цветът на повърхността на почвата: черната почва или моравата, пътечките и площадките, цветът на небето, в това чисто и отражението във водата, и разбира се, цветът и декорацията за дома, допълнителните постройки, градинските мебели.

Много е важно в градината  да не се създава впечатление за излишна пъстрота, хаос в краските. Цветните комбинации могат да се приемат по различен начин. А основното правило, по което те се комбинират, е или на базата на контраста, или като съчетание на оттенъците на един цвят.