Categories
Без категория

Чували ли сте за пица с банан и ягоди?

Ако пицата е любимата ви храна, то определено подобно заглавие не ви е накарало да отворите статията от апетит, но интерес. Трябва да ви призная, че когато за първи път аз лично попаднах на тази пица, интересът също бе водещ фактор. Но да не губим време в празни приказки. В този пост ще ви разкажа за това как реших да опитам пица, която вместо доматен сос бе покрита с млечен шоколад. Вместо с домати бе гарнирана с големи червени резенчета пресни ягоди. А като за капак, шунката бе заменена от нарязани на шайби банани.

И не, не опитах това произведение на изкуството в някоя от многото пицарии в София, а в малкият и никому непознат град Ринкьобинг.

Ринкьобинг е град в Дания. Малко градче на брега на морето. На пръв поглед то няма да ви предостави нищо повече от исторически монументи от Втората световна война. Но аз бях сигурен, че именно в този невзрачен град ще ми се случи нещо необикновено. И това и стана.

Разхождайки се по главната улица на града, която не бе никак голяма, реших да се отбия в едно от трите малки кафенета, тип ресторант-бар-кафене-сладкарница, и да изпия чаша горещ шоколад. След като отворих менюто обаче, като че ли огладнях и взех решение да си поръчам една малка пица. Ако имаше естествено. Но какво да видя. Сред десетте вида пици, които като цяло бяха два, се открояваше следната пица: блат с шоколад, банани, ягоди и канела. Почесах се по главата. Потърках си очите. Погледнах пак. Да! Всичко това беше истина. Пица с шоколад, банани и ягоди.

Поръчах си въпросната пица. Доста екстравагантно решение. Дори едно от най-екстравагантните, които бях вземал някога. Очаквах да бъда погнусен, но нищо подобно не се случи. Хора, това беше една от най-вкусните пици, които някога бях вкусвал. Шоколадът беше направил блатът мек и изключително апетитен. Ягодите олекотяваха тежестта му. А бананите бяха поръсени в канела и овкусяваха прекрасно цялата пица. Комбинацията беше невероятна.

Като за капак на всичко, до мен се появи и чинийка с мента. И нещо подобно на маточина, но не съм сигурен дали беше това. Както и да е. Всичко това бе накъсано на малки парченца. Сервитьорката ме посъветва да поръся пицата с тези две зелени чудесии, за да можело да имам по-приятен вкус от цялото ястие. Признавам си, че бих опитал тази пица дори и вече в България. Опитайте я и вие. Няма да сбъркате.