Categories
Без категория

Qantas все още не може да се съвземе от кризата

Австралийският авиационен гигант Qantas Airways все още не може да се справи с последствията от ефективната стачка на своите служители през есента на 2011 г. В резултат на нея авиокомпанията изгуби милиони във върнати самолетни билети, неосъществени полети и плащане на неустойки.

qantas_intranet_003-782x425-9123694

През февруари 2012 г. стана ясно, че компанията все още изпитва затруднения във финансово отношение и обмисля нови мерки, с които да стабилизира моментната си позиция. Сред тях са и продължителни съкращения на служители. Над 500 човека може да останат без работа, след като стана ясно, че приходите на фирмата са паднали с 83%. За 2010 г. те са били над 240 милиона долара, докато за предходната – близо 42.

Съкращенията може да предизвикат и нова вълна от протестни действия скоро, тъй като на Qantas вече и се наложи да съкрати над 1,000 работници. Очаква се предстоящите да бъдат главно от отдела за подръжка на самолети, тъй като компанията смята да въведе нови технологии, които да заменят човешката ръка.

Това е само част от стратегията им за минимализиране на разходите. Наистина, Qantas често бе критикувана в миналото от експерти в бранша, че не ползва достатъчно съвременна техника. Според някои от тях стъпката е трябвало да бъде предприета отдавна, тъй като сметките на фирмата в тази насока са с около 30% по-високи от тези на другите, опериращи в бранша.

Другото обявено решение, което хвърли в смут някои от колегите им, е това за цялостно прекратяване на полети до определени дестинации. Официалните представители на фирмата все още не са потвърдили, кои точно ще са те, но мнозина няма да са доволни, тъй като тя е сред най-големите евтини авиокомпании, опериращи в Австралия.

За сметка на това, Qantas ще открие нов превозвач, специално насочен към полети от и до Малайзия. Целта на действието е разширяване на азиатския пазар на компанията.

Въпреки нестабилното си към момента положение ръководните фигури на авиогигантът остават оптимисти за бъдещето. Тепърва предстои да видим, дали надеждите им ще бъдат оправдани.