Categories
Без категория

TUI Travel – или може би все пак има бъдеще за туропеераторите

Базираната във Великобритания туроператорска фирма TUI Travel наскоро обяви резултатите си за първото тримесечие на 2012 и те са повече от впечатляващи. Във време, в което колегите им в бранша Thomas Cook обявиха предфалитно състояние, TUI бележи 8% ръст на предварителните резервации спремо 2011. А този факт дава надежда на множество малки и големи компании, които оперират в същото браншово поле.

4db61756-cc6a-919d-8127ea5636edbfe2-5809966

Над 48% от пакетните екскурзии, които компанията предлага за момента, вече са разпродадени. Колкото и кризата да се е отразила на джоба на хората, експертите обясняват успеха на TUI с разумните цени, които предлагат. И именно загрижеността им за клиента е основният фактор, който кара летовниците да продължават да се връщат при тях. Затова и 63% от продадените екскурзии на територията на Обединеното кралство са на тази фирма.

Към момента Thomas Cook започват да извършват масови съкращения и закриване на офиси в различни точки на света, за да могат да компенсират загубите си от последните няколко години. И дали при тях става въпрос за лошо управление на фирмата и финансите или просто за лош късмет на пазара все още не е ясно. Но те могат да вземат много добър пример от своите колеги.

TUI сключва сделките си с различни нискотарифни авиокомпании изключително разумно, така че цената за самолетни билети и приходящите към тях такси да не излезнат прекалено солено на клиентите им. Това е един от основните фактори, който им позволява да управляват финансите си толкова добре. Освен това, договорите им с хотелските вериги също позволяват на компанията да печели. Приходите, от друга страна, не се влагат в неразумни начинания или реклама на дестинации, които малко хора могат да си позволят или въобще искат да отидат.

Доброто проучване на пазара и желанията на туристите трябва да е основната стратегия зад всяка една компания, която иска да е печеливша в нестабилна икономическа среда. Това е и основната карта в ръцете на TUI. Докато все повече и повече анализатори започват на говорят за края на цялата туроператорска индустрия, те са намерили своята ниша и начин на оцеляване.