Categories
Без категория

Видеонаблюдение – допълнение към охраната

Повечето хора не разбират, че монтирането на видеонаблюдение е средно и дори дългосрочна инвестиция и поради това трябва консултиране с професионалисти в областта. Добре е дори да се запознаете до някаква степен в термините на системите за видеонаблюдение, с идеята да задавате правилните въпроси и като резултат да получите перфектен резултат от вашата система за охрана.

Добрата система за видеонаблюдение предоставя отлично съотношение качество цена без да прави компромиси с постигнатите резултати. Тези дни има прекалено голямо разнообразие от налична техника, което прави избора на най-точното оборудване доста сложен. Понякога дори определянето на опасните зони и точки на даден обект е по-лека задача от подбора на система за наблюдение и защита на тези точки.

Необходимо е да сте наясно, че има разнообразни видове системи за видеонаблюдение на пазара тези дни – от евтини охранителни системи за общо видеонаблюдение; техники от среден клас, притежаващи основни аналитични функции и системи с голяма резолюция от високо ниво, подпомагащи идентифицирането и задържането на участниците в инцидента.

Определяне изискванията към видеонаблюдението

Спецификата на застрашения обект, а също така и главните причини, заради които пристъпвате към закупуване на система за видеонаблюдение, обуславят най-подходящата по вид конфигурация за вас. Някои от по-често срещаните причини са: визуално потвърждение на аларма от охраняван обект, лична сигурност, кражби в магазините, наблюдение на посетителите и клиентите, кражби с взлом, замяна или намаляване броя на охранителите, наблюдение на отдалечен безлюден обект, вандалски прояви, охрана на здравето и безопасност на работното място, подсилване на физическата охрана с технически средства, промишлен шпионаж.

Колкото и жалко да е, причините за закупуването на видеонаблюдение са твърде голям брой, но за всеки конкретен случай има набор от първостепенни причини. Случай, че не може да откриете смисъл за закупуване на подобна система, то вероятно не се нуждаете от видеонаблюдение.

Изход от ситуацията

Когато определите проблема за сигурността, потърсете вариант за решаването му. Вариант е да се инсталират алармена система (СОТ), огради и заграждения, видеонаблюдение или ако се налага да се наеме физическа охрана. Няма универсално правило за всички обекти. Конкретните ситуация и обект определят най-доброто решение. При всички случай е добре да се направи лист с всякакви възможни варианти, да се обмислят предимствата и недеостатъците им и да се определи едно или няколко от тях. Съществува вероятност част от начините за защита да се окажат неприложими за дадения случай, други да са твърде скъпи. Твърде често изборът пада на система за видеонаблюдение, поради сравнително ниската цена и отличната съвместимост с останалите системи за осигуряване на сигурността.

Решили сте да е система за видеонаблюдение

Преди да се спрете на системата за видеонаблюдение, от която се нуждаете, е необходимо да се уточни количеството и вида на охранителните камери, способ за мониторинг на системата, осигуряването на интернет достъп (за отдалечен мониторинг) и полагането на кабели.

Типове камери:

Цветните камери изискват повече светлина за нормалната си работа от черно/белите такива. Цветните камери имат предимството за по-добро разграничаване и разпознаване на обектите, чрез цветовете им, от своя страна черно/белите предоставят по-добра работа и ясна картина при ниска осветеност. – камери за външен монтаж – имат здрав водоустойчив корпус; – PTZ камери – дават възможност за отдалечено управление на положението и приближението й; – скрити камери – малко по размер, те много трудно се забелязват или се замаскирват като други предмети – охранителни или пожарни датчици например; – вандалоустойчиви камери – идват в подсилени корпуси, издръжливи на удари; – камери за нощно виждане – имат отделен източник на осветеност, в спектър, невидим за човешкото око;

– камери ден/нощ – тези камери превключват между черно/бял и цветен режим, според нивото на осветеност на обекта. Перфектно решение за обекти с променливо ниво на осветеност;.

Методи за наблюдение на видеонаблюдението

– локално наблюдение – повечето устройства за запис са снабдени извод, цифров и/или аналогов, и дават възможност за локално наблюдение на телевизионен екран или монитор. Дори могат да се използват и големи LCD или плазмени телевизори;
– отдалечено наблюдение – наблюдение на камерите през компютърна мрежа и/или интернет. Функция, която повечето устройства за запис в наши дни имат. Много добра функция, за съжаление изискваща интернет свързаността на охранявания обект.

Подборът на добра система за наблюдение и охрана в повечето случай е серия от компромиси с качеството, зоната за наблюдение и цената на цялата система. Хубаво е да се консултирате със специалисти в областта преди да изберете система за видеонаблюдение или да прибегнете към самостоятелно инсталиране на такова.