Categories
Без категория

Водорасли Аквасорс за да сме здрави

На всички ни се е случвал – бързаме за някъде, търсим нещо, което да хапнем и не ни пука дали е здравословно или не. За съжаление, това ни се случва все по-често, а за повечето от нас е направо ежедневие. Ядем много калории, не получаваме достатъчно хранителни съставки, което води до надебеляване. Дори да не надебелеем, това се отразява на нашето здраве и след време, може да имаме големи проблеми. Разбира се има начин това да се промени, единия е променяне изцяло на хранителния ви режим, а другия е… водорасли! Да, правилно прочетохте, много хора не знаят, колко полезни всъщност са водораслите и как може да са ви от огромна полза. Те съдържат изключително много микроелементи, дори повече от плодовете и зеленчуците. Те нормализират холестерола и помагат за сваляне на килограми, полезни са за храносмилателната система,пречистват от токсини, намаляват опасността от рак, удължават живота и още много полезни неща, за които няма да ви стигне времето да прочетете. Но не си мислете, че това ще стане веднага, ще ви трябва определено време и консумиране за да устетите промяната, която ще причинят водораслите. Ще устетите, че тялото ви става по-здраво и ще се чувствате по-енергични от всякога. Хората, които не могат да си доспиват, работят прекалено много или са изложени на срес по някаква причина, ще усетят как ще се чувстват по-спокойни. Също така от докторите се препоръчва и на бременните жени, което  прави развитието на бебето по-добре, както и млякото и по-гъсто. За подрастващите е изключително необходимо, защото точно тогава те имат нужда от всички полезни свойства на водораслите. Водораслите биват 3 основни вида:

Зелени водорасли
Те са най-разпространения вид. Багрило хлорофилът преобладава в клетките им. Тя самата отново се разделя на 3-основни вида. Първият от, които е  морска салата (ulva). Среща се в солените води, обикновенно е прикрепена на дъното, но има и такива, които се отлепят. Срещат се в големи количества и в нашето Черноморие. Вторият вид е  спирален жабиняк (spirogyra), те плават свободно в сладките води, можете да ги срещене в р.Дунав. Хлорела (chlorella) е третият вид, който е едноклетъчен и се среща в солените и сладките води.

Червени водорасли
Те са с червен цвят, както и подсказва името им. Червените багрила преобладават в техните хлоропласти. Те най-често обитават солените води и са прикрепени към дъното.

Кафяви водорасли
Те имат жълто-кафяви и кафяви обграден талус. Те имат най-сложно устроения талус. Също така от този вид е изключително рядко да срещнете неприкрепен вид. Най-често са в океаните и имат огромни размери от порядъка на 30-60 метра дължина.