Categories
Без категория

Диета и хранителен режим

Когато узнаят, че са качили няколко килца повече или че са увеличили с няколко сантиметра обиколката на някои части от тялото си, у почети всички жени незабавно се събужда така нареченият “диетичен рефлекс”. Без да се посъветват със професионалист, те се подлагат на любимата си диета, която в повечето случаи е просто гладуване. Защо е нужно обаче да лишавате организма си изцяло от храна, когато имате възможност да достигнете не по-лоши резултати просто като си създадете трайни диетични навици – намалите умерено количеството храна.

Обикновено мазнините се натрупват по тялото изключително бавно. Могат да минат няколко седмици, дори и месеци, преди да забележите това постепенно натрупване. Не трябва да се надявате обаче, че ще се оттървете от тях завинаги и ще се предпазите от повторното им натрупване. За да случи това трябва наистина да си създадете хранителен режим, в съчетание с физически упражнения. След една ударна диета сигурно ще се върнете към бившите си навици и само след няколко седмици ще видите, че мазнините са обратно по местата си. Само едно леко намаляване на храната, в съчетание с определени физически упражнения внезапно може да ви освободи от редица килограми излишни мазнини и да не допуснете те да се натрупат отново. А ето и няколко трика. Ако ядете хляб например, при всяко хранене яжте една филийка по-малко. Намалете захарта или пийте изобщо без захар чая и кафето. Калориите, от които ще се освободите по този начин, за няколко месеца ще достигнат до няколко хиляди и тогава най-вероятно вече ще изглеждате и ще се чувствате, както бихте искали. Докато преследвате тази цел ще утвърдите новите си навици и едва ли някой ден ще се върнете към вредните стари.

на всичкото отгоре е адски грешно да се смята, че за да се храним здравословно и спазвайки определен режим трябва да сме богати – за да можем да си позволяваме да пазаруваме качествени и луксозни здравословни деликатеси. За да ядем здравословно не се налага да плащаме куп пари, а важното е да е натурална и прясна. Дори в продукти като царевица, ечемик, подправки, зеленчуци и плодове, витамините които те съдържат са много ценни за организма. Когато готвите пресни ястия у дома, ако сте приготвили в малко по-голямо количество от колкото е необходимо, можете да замразите останалото ви да запазите витамините. Когато вземете решение да я консумирате, ще се убедите, че когато претоплите храната, тя не само ще е запазила питателните си вкусови качества, но ще бъде и здравословна. Редовно купувайте и хапвайте плодовете и зеленчуците на текущия сезон – колкото можете да изядете, не ги подминавайте, те ще ви заредят с необходимите соли, минерали и витамини.