Categories
Без категория

Ако си на постоянна диета

Когато говорим за бързи диети за отслабване, съвсем минимална е границата между контролът върху храненето и фикс-идеята, между полезното за здравето въздържане и крайното. Една жена става постоянен диетик, когато в мечтата си да бъде с хубава фигура премине от другата страна на тази граница.

Знай, че според учените, си на сантиметри да станеш постоянна диетичка, когато:

  • Спомняш си всеки залък, който си погълнала през тези два дни.
  • При вида на чиния с храна безгрешно смяташ броя на калориите и количеството мазнина, която тя съдържа.
  • Често се храниш с едни и същи храни.
  • Хубавият ден е развален, ако ядеш “калорична” храна, като например едно апетитно карамелено десертче.
  • Храниш се в точни часове от деня.
  • Настояваш да ядеш сама.
  • Не обръщаш внимание на тялото си, когато ти напомня, че е гладен или сит.
  • Не издържаш да минеш покрай кантар, без да се претеглиш колко килограма си.

Тези неща не трябва да те накарат да стигнеш до извода, че всички постоянни диетици имат проблем с фигурата си. Със сигурност нещата не стоят така. Истина е, че някои от тях са пълни. Други са с 5-6 килограма над здравословното тегло. А последните ни най-малко не се нуждаят от отслабване. От здравна страна тези жени са с идеалните им килограми, но те не са стигнали до своята крайна (и нереалистична) цел колко трябва да тежат.

Почти половината от хората, които са на диета спадат към последната група. Но дали го осъзнават, или не, истината е, че те са на диета по козметични причини. Опитват се да намалят размерите си под определените граници. И никак не им е лесно, понеже самият организъм се противи.

Не е рядкост диетата да е причинена не от желание за хубав вид, а поради необходимост от установяване на контрол. Поставяйки граници в своето дневно меню, една жена поддържа чувството си за надмощие и знание. Тези жени са с нарушено хранене, например анорексия.

Но това дали непрекъснатото пазене на диета ще стане проблем, се определя от много фактори, включващи дали трябва да свалиш килограми поради здравни проблеми, дали да хапваш редовно и дали ще дадеш позволение на усилията да намалиш теглото си да заемат мястото на другите неща в твоя живот.