Categories
Без категория

Дизайн на камина

Камината е атракция във всеки дом. Около нея се създава уютно място, където семейството и приятелите могат да се събират по специални поводи, или дори само за една обикновена вечер.

Нуждаете се от дизайнерски идеи за вашата камина? Това може да бъде много объркващо днес с многобройните стилове и дизайни които са на разположение в интернет, списания и строителни книги. Изборът на идеалния дизайн на вашата камина не е толкова лесно, колкото си мислите и може да отнеме известно време. За това се изискват научни изследвания, консултация с професионалисти, ако щете и планирането на бюджета, защото колкото и да сте нетърпеливи, когато не са налице достатъчно средства, все още няма да бъдете в състояние да постигнете целта си.

В действителност дизайна на камината е процес, който изисква опит и се провежда в две фази, функционалност и декорация на окончателната форма. Така, че какви са нещата за които трябва да се помисли за най-желаната от вас камина? След като имате в ума си дизайна, първото нещо, за което трябва да помислите е какъв материал да се използва.

Материал. Днес има изобилие от материали, които могат да се използват за облицовка на камина. Те варират от камък, тухли, варовик, гранит, мрамор, туфа и дърво. Можете да изберете и да използвате само един материал, или да го комбинирате с още един, или два от тях.

Налично пространство. Тъй като домовете се различават по размери, уверете се, че може да се намери свободно пространство за поставяне на камината. Ако имате много уреди и мебели, може да е останало малко свободно място. Вид на огнището за камина. Открит, или закрит тип. Първият е изработен от огнеупорни тухли. За съжеление има нисък коефициент на полезно действие 15-20% от топлинната енергия, произведена чрез изгаряне на дървата. Има предимно декоративна роля и се предпочита от хора, които искат да изпитат неповторимия уют на живият огън, а също така и за отопление на малки помещения. Вторият тип – затвореното огнище е изработено от стомана, или чугун и е затворено със специална врата с огнеупорно стъкло, поради което е изключително безопасно. Освен това консумират малко въздух, което води до по голяма ефективност и по икономично използване на дървата – коефициент на полезно действие60% – 80%.

Стил. Запитайте се какъв стил ви харесва. Искате ли традиционна, или по-модерна камина за вашия дом? Искате ли един прост и чист вид, закръглена, призматична, или камина с други форми? Традиционен дизайн на камината ще се побере в почти всяка среда, но може да искате да направите нещо по съвременно. А Съвременен вариант на камина със сигурност ще изглежда добре в почти всеки дом, но има клопка с която трябва да сте наясно, а именно, че нещо което е твърде съвременно в даден момент ще остарее и на негово место ще се появи друго. Независимо от стила, който желаете, имайте предвид, че той трябва само да допълва основният ви интериор и тематичен дизайн. Единственото ограничение е да се запази за очите приятна хармония с архитектурата и обзавеждането на вашия дом. Например, ако една камина е красива в една среда, може да бъде ужасяваща в друга. При взимането на решението за дизайн на камина, първото нещо което трябва да направите е да сравните няколко съществуващи камини с вашите идеи по този въпрос. Ако не сте сигурни, може да се консултирате с професионалист, за да получите някои съвети за проект на камина.

Поставете камината на точното место. Камината се превръща в естествен център на една стая и създава настроение за декорация и обзавеждане. Позицията в стаята е много важен момент за който трябва да се помисли. Повечето от нас не разполагат с жилища с големи стаи и поставянето на камина в средата на стена в повечето случаи ще доведе до отнемане на пространството около цялата стена и практически няма да остане пространство за нищо друго. Ако имате ограничено пространство и бихте искали да имате комфорта на камина, един от начините е да изберете за дизайн ъглова камина, тя със сигурност може да ви даде това, което търсите. Позиционирането на камина в крайно положение на стаята предлага уединение, и е чест избор. Друго важно условие при намиране место на камина е по възможност огнището и да се вижда от всички страни на стаята. Размера на камината е друг важен фактор Като общо правило дизайна на камината трябва да бъде пропорционален на размера на стаята. Например голяма камина, ще изглежда смешно в малка стая.

Поставете комина на точното место. За правилно инсталиране на камината и нейната най-добра функционалност, позиционирането на комина трябва да бъде добре проучено. Неговото сечение и височина трябва да бъдат в пълно съответствие с големината на огнището.Комините трябва да бъдат вертикални и да се избегнат наклони, но ако това стане необходимо, ъглите не трябва да превишават 45 градуса за затворени огнища и 17 градуса за открити огнища. Може би тук е момента да отбележа, че късметлии ще бъдат тези собственици на жилища, които са съгласували с архитекта желанието си за дизайна на камината още в процеса на проектиране, защото от правилно позиционирания комин ще се получи желаната от вас камина.