Categories
Без категория

Естествени източници за направата на парфюми

Знаехте ли, че съществуват парфюми приготвени от маслени извлеци на базата на естествени материали? Например тези естествени източници могат да бъдат животински или растителни. Природозащитниците вероятно биха се оглавили твърдо против тази практика, въпреки това тази статия би била полезна за тези от вас, които искат да научат нещо повече за продуктовите парфюми, които впръсквате върху себе си.

Парфюми от животински източници

Животинските източници на парфюми се използват най-често за получаването на мускус. Животинският мускус се използва като основен подкрепящ и фиксиращ елемент при ароматните парфюми.

–          Амбра – това са бучки от окислени мастни съединения, които се получават от китова мас. Амбрата не трябва да се бърка с жълт кехлибар, който се използва в бижутерията. Тъй като добиването на амбра не включва нанасяне на вреда върху бозайниците, той остава един от малкото животиски продукти, за които не се водят непрестанни полемики.

–          Мускус от бобър –  получават се от ароматните алвеолни торбички на северноамерикански бобър.

–          Цибет –  нарича се още цибетен мускус и се получава от ароматните алвеоли на животното цибетка от семейството Viverridae, наподобяващо мангуста. Световното дружество за защита на животните, изследва африканските цибетки уловени с тази цел.

–          Хирацин – по-известен като “Африкански камък”. Това са вкаменени изпражнения от скален даман, които също влизат в употреба при производството на парфюми.

–          Медена пита – получава се от питата на пчелите. Пчелният восък и мед могат да бъдат разтворител извлечен за получаването на абсолют. Пчелният восък, се изтегля с етанол, а когато етанолът се изпари се получава абсолют.

–          Мускус от елен – първоначално се е добивал от мускусните алвеоли на азиатски елен, сега са заменени от употребата на синтетични мускуси, известни още като “бял мускус”.

Други естествени източници

–          Лишеи – най-често за направата на парфюми се използват лишеи от дъбов мъх и дървесен мъх от тали.

–          Водорасли – дестилати от водорасли се използват понякога като етерично масло при ароматните парфюми. Пример за често използвани водорасли са Fucus Vesiculosus, с които обикновено се наричат останките изхвърлени на брега. Естествени аромати от водорасли се използват рядко при направата на парфюми, поради тяхната по-висока цена и по-слабо действие в сравнение със синтетичните материали.