Categories
Без категория

ЕС удължава допустимия брой работни часове за пилотите

Европейският парламент трябва скоро да гласува закон, чието приемане би означавало удължаване на броя работни часове за пилотите до 20. Това ще бъде огромен скок от допустимите до момента 16 ч. и 15 мин. Според проучване на Транспортния комитет на Великобритания, една от основните причини за катастрофи на самолети е заспиването на водача по време на управление. Мнозина членове на организацията твърдят, че ако новото правило бъде прието, животът на много пътници ще бъде застрашен.

Европейската агенция по авиационна безопасност от години изпитва натиска на голям брой авиокомании да повиши броя на допустимите часове. Тяхната цел е минимализиране на разходите за заплата на персонал, особено що се отнася до полетите на дълго разстоние. Именно тях ще засегне най-вече новия закон. Средната продължителност на смяна на пилот на такъв маршрут ще стане от 12 на 14ч., което означава, че фирмите ще наемат само двама, а не трима служители, както досега.

Пилотите на полети на къси разстояния също няма да се разминат без натоварване на графика. Работодателите им ще имат право да изискват от тях повече полети на ден.

Доказано е, че колкото повече един мозък се преработва, толкова повече той губи възможност за концентрация. В доклада на Транспортния комитет на Великобритания се споменава още, че дори 17 ч. непрекъсната работа могат да накарат човек да достигне до психическо състояние, подобно на това, когато прекали с алкохол. Вземайки предвид и плашещата статистика, че 43 % от пилотите са си признавали, че им се е случвало да заспят, докато самолетът е все още във вздуха, май ще е по-добре Европарламентът да помисли още веднъж, преди да одобри закона.

Защото освен, че той може да донесе огромни печалби на авиокомпаниите, позволявайки им да наемат по-малък брой хора, а да имат повече полети, добре е да се замислим и за още един фактор. А той е безопасността на онези, които купуват самолетни билети и осигуряват заплатите, както на обикновените служители, така и на ръководните фигури в бранша.