Categories
Без категория

Затлъстяване и как да се справим с него

Наднорменото тегло може да засегне всеки един аспект от живота и да намери начин за справянето с този проблем е задача на всеки, който страда от това състояние. Наднорменото тегло често води до допълнително обездвижване и така се стига до затлъстяване, което носи огромни рискове за здравето.

Освен всички заболявания на сърдечно-съдовата и мозъчно-съдовата системи, хората с наднормено тегло срещат и доста физически и психически трудности, като затруднено придвижване, задъхване дори при най-малко усилие и други. За разлика от много други недъзи, на затлъстяването се гледа с лошо око, защото се счита, че то е по вина на самите хора. Човек с такъв проблем може да срещне лошо отношение и така да се чувства зле и да бъде потиснат, като следствието на това е затваряне в себе си и силно намаляване на самочувствието.

Причини за затлъстяването

  • Още от детска възраст възрастните ни карат да изяждаме всичко в чинията си, което означава, че още от най-ранните си години ние се учим да ядем повече, дори и да не сме гладни.
  • Почти навсякъде в България се сервират порции, които са по-големи от хранителните нужди.
  • Разпространението на заведенията за бързо хранене направи така, че много лесно да имаме достъп до вредните храни, докато местата където можем да консумираме здравословни храни са изключително рядко срещани.
  • Човек много лесно се пристрастява към вкусните пържени храни и тялото ни се измъчва, когато го лишаваме от тях. Необходимостта от пържени храни може да се сравни с нуждата на пушача от никотин.

Как да се справим с физическите ограничения

Трудно е и неудобно да се сблъскате с факта, че сте твърде големи и тежки. Загубата на тегло може да бъде дълъг и сложен процес, в зависимост от това колко килограма искате да свалите и как сте решили да го постигнете. Бъдете наясно с този факт и колкото по-далече стигнете, толкова по-горди ще бъдете със себе си.