Categories
Без категория

Защо днес хората избягват да четат

Проблемът с неграмотността на хората и най – вече на учениците и младите отдавна занимава всички. Когато към това се прибави и фактът, че днес все по – рядко си купуваме книги и учебници, проблемът става наистина сериозен.

Трудно е да се разбере въпреки всичко нежеланието на хората да четат. И докато някои от тях се оправдават, че днес харченето на пари за книги и учебници не е по възможностите на всеки (впрочем наистина има скъпи книги и учебници), то повечето от тях директно не проявяват интерес в това да прочетат дадена книга.

Често срещан е аргументът, че има много филми, които са направени по книги и след като вече сте гледали филма, няма смисъл да си губите времето с прочитането на книгата. Тези хора обаче пропускат очевидното – че всички филми, направени по книга, при всички положения не са така подробни и често важни детайли там се пропускат.

Веднъж в една кампания, наречена „Голямото четене” водещият обяви, че българите четат средно по около една книга на година. Или беше някой от гостите, не си спомням точно. Този факт е притеснителен сам по себе си, но едва ли е изненада за някого.

Днес се пишат много книги и учебници. Факт, е че не всичко си струва. Много произведения просто претендират за високо качество, но постигат точно обратния ефект – слаб интерес от страна на читателите. Точно поради тази причина е хубаво да се чете избирателно. За четенето на учебници спокойно може да се каже, че какъвто и да прочетете, дори и да е от сфера, в която не проявявате интерес, пак ще научите нещо, което би могло да ви е от полза.

Има безброй книги и учебници, които чакат да бъдат прочетени. Вместо да пилеете времето си по безобразен начин, четете. Не непрекъснато, разбира се. Но дори и 2 часа на ден ще ви помогнат значително да обогатите културата си в дадена област.