Categories
Без категория

Злоупотреба с обяви за работа

Заради световната криза много хора в България останаха без работа.

Хората отчаяно търсят работа в интернет и в сайтовете за обяви.

Възползвайки се от това много злоупотребяващи публикуват фалшиви обяви за работа с цел да получават обаждания на телефони с добавена стойност или да им бъде изпратен SMS на посочен от тях номер.

Телефоните с добавена стойност не са скъпи – обикновенно са около 0.20-2.40 лв./мин, но хората който ги притежават взимат 0.10 – 1.20 лв./мин от това. Целта им е да ви държат колкото се може повече време на линия за да може да спечелят повече. Телефоните с добавена стойност са тези започващи с 0900, 0881, 0891 и 0871. Честа практика е в обявите да се обявява нормален телефон за работа а след това на обадилите се казва да звъннат на друг номер който вече е телефон с добавена стойност.

SMS – обикновенно се искат за да ви бъде изпратен телефона на който да се обадите за обявтата.  Обикновенно номерата за SMS са 4 цифрени а стойноста на SMS – а може да бъде 0.24лв,  0.60лв.,  1.20лв., 2.40лв., 4.80лв. и най-новия 6.00лв.

Ако откриете такава злоупотреба незабавно съобщете на уебсайта за да може да предпазите други хора.

Винаги избирайте качесвени сайтове за обяви, в които всички обяви биват проверявани като:  jobs.bg, rabota.bg, и един сравнително нов сайт за безплатни обяви www.alo.bg

Винаги имайте едно на ум.  Не се доверявайте на приказки и действайте предпазливо.