Categories
Без категория

Работа за мен – обяви, статии, визитки, бизнес, реклама

Удачно ли е приемане на неопитни служители на работа, които са приключили със своето образование и имат необходимата квалификация и качества, но без подходящ опит? Този значим въпрос трябва да се проучва както от гледна точка на бизнеса, така и по отношение на търсещите работа лица. Фирмите са готови да влагат доста ресурси за реклама и бизнес, което да повиши техният авторитет. Осъществяването на тази цел се докосват до най-различни варианти, част, от които са интернет услугите за бизнес визитки на Топ фирми, добавяне на безплатни обяви и статии. Всичко това е от голямо значение, но на първо място винаги си остава персоналът, който е и водещият инструмент за качествено справяне с услугите на фирмата. Затова в тази статия ще обсъдим въпроса за привличането на младите и без опит, но квалифицирани кадри.

Проблемите са свързани с процеса на адаптиране, което да доведе до малки загуби и за двете страни. Много работодатели са свикнали да разчитат на опита на техните служители и много рядко се доверяват на млади специалисти. Това се променя единствено в ситуациите, когато пазарът на труда в даден етап не разполага с работници с необходимия опит. Тази особеност поставя неопитните хора в неравностойна ситуация спрямо другите кандидати за работа, които имат опит независимо от своите личностни свойства и предишна квалификация. Този проблем се задълбочава все повече, особено в условията на икономическа криза, когато работните места се ограничат и на множество работници им се налага да се преориентират от една дейност в друга. В такива случаи не се дава възможност на неопитните специалисти да се докажат на новото място, независимо че в досегашната си работа са наложили се и опитни експерти. Все по-често между обществото се възприема общоприетото разбиране, че образованието в нашата страна е на доста ниско ниво. Изтъква се фактът, че младите специалисти се дипломират без достатъчна практическа подготовка и рутина.

Този факт е нужно да се вземе под особено внимание и сериозно да се работи в тази насока. Необходимо е да се предоставя вариант на обучаващите се за придобиване на практичен опит, а не само запознаване със сухия и теоретично насочен материал. Важно е да се изменят напълно програмите за обучение в България, защото придобитото знание е много важно да се прилага на практика. Всичко това, обаче не е достатъчна предпоставка за омаловажаване на младите и изолирането им изцяло от пазара на труда. Като не им се дава шанс за усъвършенстване и натрупване на опит, което да им даде шанс да се реализират в исканата от тях професия. Най-малкото, поради факта, че те самите не са виновни за пропуските на нашето образование. Със своята решителност за обучение и неговото успешно дипломиране те доказват, че имат необходимото желание и решителност за справяне. Освен това са развили множество нови знания и компетенции, които да ги изтласкат напред.

Желателно е да се вземе под внимание обстоятелството, че сегашните млади кандидати могат да бъдат много полезни. Те притежават много по-високо ниво на техническо знание. В това число по-високи компютърни знания. В много случаи това ще подобри работния процес и ще доведе до разрешаване на много затруднения и обстоятелства. Тук се включват обстоятелствата на често повтарящи се задачи, които могат да бъдат решени, чрез използване на компютърни програми. Търсенето на информация по дадени въпроси онлайн, също може да е от значителна полза.

Всичко това ни позволява да направим заключението, че назначаването на работа на млади специалисти крие някои рискове, но това не трябва да е пречка за тяхното наемане. Напротив, рисковете в много случаи си заслужават, понеже неразвитият потенциал на неопитния специалист може да се окаже, много по-благоприятен от разкрития и изчерпан потенциал на много опитния и неквалифициран работник.