Categories
Без категория

Истински ли са нереално ниските цени на имоти?

Често най-големият проблем за една коректна агенция за недвижими имоти е да се пребори с фалшивите обяви за имоти във Варна /примерно/, или с други думи предлаганите за продажба несъществуващи обекти. С други думи казано, тези така наречени “куки” целят да привлекат потенциални купувачи във фирмата и да им се предложат други имоти, естествено сравнително по-високи цени, най-често с над 50%. Естествено резултатът е голям брой разочаровани клиенти, които най-често не купуват нищо, защото очакват имотът на цената, която ги е привлякла. За съжаление такъв имот няма и не защото имотът, за който първоначално са се обадили наистина е продаден, както твърди брокерът, а защото никога не се е продавал. Просто лъжлива практика, маркетингов ход, или както искате го наречете.

Другата “мода” сега е, площта на апартаменти във Варна /за пример/ магически да се повишава (най-често с умишлена печатна грешка), етажът, типа сграда, та дори и цял квартал. Никой никога не е предполагал, че времената на изкуствено повишаване на цените от фирмите ще свършат. Е, доживяхме го, но българските консултанти се тласнаха към нова крайност – продават на цени, дори по-ниски от тези, които са обявили самите продавачи. Сега ще си помислите, че това е невъзможно, и че продавачът никога няма да допусне да продаде обекта на обявената от агенцияата цена … Да, ама не! В дни на световна криза, с явно понижение на цените на имотите, акцентът от продавача се е изместил към купувача и всеки собственик е психологически подготвен да прави отстъпки, само и само да продаде имот.

Схемата е следната: фирмата открива клиент, знаейки, че няма конкуреция (което е най-нормалното в случая при положение, че клиентите се ориентират най-вече по цената). След като купувачът е решил да закупи имота се отива при продавача и му се заявява, че клиент има, но ще закупи на тази цена. Нека не забравяме, че не само продавачите са наясно, че са в неизгодна позиция. Клиентът, дори и да е доволен от цената се опитва да я понижи още. По този начин продавачът е принуден веднъж да понижи цената до тази, на която брокерът е обявил имотът му и втори път до цената, която купувачът желае. Резултатът – измамен продавач. Какво се случва, ако продавачът откаже да свали цената? ИМОТЪТ Е ПРОДАДЕН! Представете си колко комично е това. Стигнали сте до преговори за сключване на договор и изведнъж, за 24 часа продавачът е открил нов купувач, с който е успял дори да подпише договор.

В крайна сметка и купувачите и продавачите стават жертва на лошите практики на някои брокери. Лошото е, че това не спомага да се изчисти името на консултантите, а точно обратното. Още по-неприятно е това, че клиентите не осъзнават нуждата си от професионална консултация. Добри брокери има, има и фирми, които предлагат професионални услуги. Проблемът е само да бъдат открити. В голяма степен тези проблеми могат да се отстранят като продавачите се спират на една фирма и й делегират изключителни права за посредничество. Така имотът ще излиза на реална цена, с реални данни, а на собственикът ще му бъде лесно да контролира работата на неговия консултант.