Categories
Без категория

Недвижими имоти в близост до София

Пазарът на недвижими имоти в населени места около столицата отново набира скорост през последните месеци. След известно затишие през зимните месеци, интересът на купувачи и наематели към парцели и къщи в селата в Софийска област се е възобновил. Брокери коментират, че най-търсени са къщите, разположени в покрайнините на населеното място, но с добър достъп по асфалтов път. Голяма част от клиентите търсят имоти, подготвени за обитаване: обзаведени с мебели и техника, с наличие на двор и с възможност за закрити паркоместа. Повечето от тези клиенти движат собствен бизнес или работят в столицата и последното изискване дори не се коментира, а се подразбира.

Екстри като озеленен и поддържан двор, басейн и охрана вдигат цената на имота с 20 до 40%. Не липсват и клиенти, които търсят имот, който да обзаведат по свой вкус и предпочитат да закупят къща на “шпакловка и замазка”.

Търсенето на недвижими имоти в най-населените места около София се е увеличило 2 пъти за последното тримесечие. Особено търсени са с.Бистрица, с.Лозен и вилната зона на Панчарево, което не е изненада, имайки предвид и данните от последното преброяване. Първите две са в топ 3 на най-големите села в България.

Раздвижване се наблюдава и при търсенето на недвижими имоти с потенциал за строеж на къща – равни терени, в съседство с обитаеми къщи, с достъп до асфалтов път. Клиентите държат характеристики като ток, вода и канализация да са налични. Без тях, коментарите на цената на имота са неизбежни и съответно водят до сделки с понижаване на първоначалната цена с поне 10%. Ако имотът е панорамен и има изглед към гора или планина и се намира в тих район, цената му може да е по-висока от други подобни имоти без тези характеристики. Въпреки това клиенти за такива имоти се намират. В повечето случаи терени за жилищно застрояване се търсят с цел лично ползване, а не за инвестиция.