Categories
Без категория

Какво причинява високо кръвно налягане при децата?

Високото кръвно при деца е сравнително необичайно в сравнение с това при възрастните. За да бъдем точни /НВР/ диагноза се среща най-често при възрастни между 65 и 74 години. Наднорменото тегло е един от факторите, които причиняват това заболяване при възрастните. Въпреки, че затлъстяването е все по-срещано и сред децата, причината за високо кръвно при тях може да се дължи и на генетични фактори.

Причини за високо кръвно налягане при децата.

Установено е, че децата с наднормено тегло са предразположени към повишено кръвно налягане. За това допринася заседналия начин на живот. Хипертонията при децата често се свързва с неправилното функциониране на някои органи.

Бъбречни заболявания – бъбреците имат функцията да филтрират кръвта за да се премахнат излишните течности от тялото. При нарушение на тази функция кръвното налягане се повишава.

Стеноза на бъбречната артерия може да бъде една от причините за високо кръвно налягане при децата. Бъбречната артерия осъществява преноса на кръв от сърцето към бъбреците за филтрация. При стесняване на артериите налягането върху артериалната стена значително се увеличава.

Сърдечни проблеми – основната задача на сърцето е да доставя чрез кръвта, свеж кислород до различните органи на тялото. Деца диагностицирани с вродени дефекти на сърцето, може да доведе до появата на високо кръвно налягане.

Проблеми с надбъбречната жлеза – тя произвежда редица хормони включително и алдостерон, който регулира кръвното налягане. Този хормон поддържа нивото на натрий и калий в организма.

Високи нива на холестерол – това води до стесняване на артериите, при което се повишава натиска върху артериалните стени.

Диабет тип 2 при деца също увеличава риска от високо кръвно налягане. Наличието на твърде много захар в кръвта, може да увреди артериите. Артериалната стена става твърда и удебелена, като по този начин се намалява диаметъра на артериите. Тези изменения водят до допълнителен натиск върху артериалната стена при преноса на кръв. Ето защо неконтролиран диабет може да доведе до повишено кръвно налягане при децата.

След като се знаят причините за хипертония при децата, поставяне на правилна диагноза и навременно лечение е решение за контрол на това заболяване.