Categories
Без категория

Какъв аквариум да си изберем?

Изборът на аквариум е трудна задача. Трябва да съобразите неговата височина, дължина, ширина, каква да е формата му… Не е лесна задача.
Експерът по дискуси Орлин Никифоров ви съветва да се ориентирате към аквариум с дължина минимум 120см., ако искате да гледате един от най-красиви вид декоративни риби – дискусът. Ако все пак нямате толкова място, ориентирайте се към 50-60см, т.е. по-скоро кубичен аквариум, но за него трябва да вземете направо чифт. Имайте предвид, че малкият аквариум е неподходящ за гледане на „краля на аквариума“. Относно максимума – няма такъв. Ако искате да гледате дискуси, относно височината собственикът на Discusite.com съветва тя да е максимум 70см. Най-добрият вариант е 50см. Вярно е, че напоследък на мода дойдоха високите китайски аквариуми, но те имат главно недостатъци. Налягането се определя не толкова от обема, колкото от височината на водния стълб. Ако пък случайно сте недостатъчно висок (т.е. под  1.85м), няма как да обслужвате аквариум по-висок от 70см, тъй като няма да достигате дъното. Много високите аквариуми също така харчат много ток и имат проблем с охлаждането през лятото. Такъв акваирум е хубав на картина, но на живо му липсва дълбочина. Минималната допустима ширина е 35см. При по-малко се аранжират и обслужват трудно. Максът е 70см., защото при чистене не може да се достигне навсякъде. Разбира се, това не е проблем, ако аквариумът е достъпен отвсякъде. Оптимумът на ширината е между 50 и 60см.

Що се отнася до формата, най-добре се спрете на стандартната. При заоблени стъкла дискусите не изглеждат добре – изкривява се образът им, а и се смущават. При пълна кръгла колона пък почти нищо не се вижда от тях. Не забравяйте все пак, че дискусът е териториална риба и има нужда от място, което да брани като свое. Примамлив вариант изглеждат ъгловите аквариуми. Те обаче са много скъпи, без да изглеждат толкова добре на живо. Какво пък остава за шестостенен аквариум! За чифт е най-добре кубичен аквариум 50:50:50, за да им е по-лесно на родителите да събират малките си.