Categories
Без категория

Какъв Хостинг да Изберем

В настоящата статия ще направя опит да обясня и сравня различните видове хостинг, както техните недостатъци и предимства. По света и в България има голям избор както на хостинг фирми, така и на видове хостинг услуги, които те продават. Потърсете необходимият ви вид хостинг услуга, за да оптимизирате най-добре вашето присъствие в нета.

Споделен Хостинг: На един сървър се намират стотици споделени акаунти, като ресурса на машината се ползва между споделените хостинги. Хубавото на този хостинг план е че е най-малко струващия от всичките възможни варианти. Недостатъка е че трябва да споделяте ресурса на сървъра със стотици други услуги, намиращи се на него. А когато някой от другите сайтове започне да претоварва много машината, страдат останалите клиенти, които шерват същия сървър. Най-Често администраторите преместват или премахват подобни натоварващи блогове, но за това трябва време, през което вие ще търпите загуби в време за зареждане на страниците, трафик и др. Но въпреки това споделеният хостинг е добро решение за малки сайтове, информативни или фирмени с малка натовареност. А хостинг фирмите предлагат различни видове планове за споделен хостинг, за да удовлетворят и най-капризният потребител.

VPS – Виртуален Сървър

Както при шаред хостинг, така и тук на един сървър се намират няколко виртуални сървъра. Но разликата е в количеството. Количеството на VPS акаунтите разположени на една машина е няколко пъти по-малък от колкото при споделеният хостинг. Освен това при VPS хостинга имате точно заделени и определени параметри от сървъра само за ваша употреба. Услугата е малко по-скъпа отколкото при споделеният хостинг, но за сметка на това имат гарантиран сървърен ресурс и по-голяма сигурност. И при ВПС хостинга се предлагат множество планове, в зависимост от вашите критерии за скорост на свързаност, оперативна памет, дисково пространство и други параметри. Виртуалните сървъри са добри за средно натоварени блогове, онлайн магазини и всякакви електронни услуги със средна натовареност.

Dedicated (нает) сървър

По друг начин казано това е да вземете под наем цял сървър само за вашите нужди. Скъпо удоволствие, но ако имате натоварен сайт с стотици хиляди посетители наетият сървър е точно за вас. Когато сте взели под наем сървър разполагате с много опции. Можете да си избирате с каква операционна система да работите. Можете да си обновявате софтуера по всяко време, докато при виртуалните сървъри или споделения хостинг за подновяването се грижат администраторите в хостинг компанията, а те невинаги действат бързо. Вместо да наемете сървър, можете да си купите такъв, като вие да си изберете хардуерните параметри на сървъра. След закупуването можете да го дадете в Дейта Центъра на някоя от Хостинг компаниите. Тази услуга се нарича Колокация. Тук предимството ви е че можете да ъпгрейдвате не само софтуера , но и хардуера на вашият сървър. В последно време все по-популярен взе да става облачният хостинг. За него ще поговорим в друга статия, за да ви запознаем по-подробно най-новата тенденция в света на хостинга.

А вие преди закупуване хостинг акаунт или вземете под наем сървър, помислете подробно от какво се нуждаете, за да си определите правилно разходите за вашето онлайн присъствие.