Categories
Без категория

Къщата – хубавите неща си струват

Едва ли е необходимо да споменаваме, че почти всички хора по света биха желали да притежават собствен дом и по възможност къща. За една красива и удобна къща с двор мечтае всеки нормален човек, независимо дали някога ще може да я притежава. За тези, обаче които могат да се похвалят, че са собственици именно на един такъв имот къщата не носи само предимства, а и доста главоболия.

На първо място поддръжката на една къща, независимо дали се намира в някое китно селце или голям град изисква много труд и средства. Ако живеейки в апартамент се грижите само за своите няколко стаи, то собствениците на къщи полагат тези грижи не само за стаите в дома си, но и за покрива, външната мазилка, двора, гаража и не на последно място отоплението на своята обител.

Средствата, които се налага да отделят тези облагодетелствани хора надвишават в пъти тези, необходими за стопанисването на апартамент, като само данъкът на една градска къща е поне два пъти по-висок от този, който дължат живеещите в жилищни блокове.

Трудът и грижите са неща, които изискват постоянство от притежателите на къщи. Представете си един немарлив стопанин на къща какъв дом би притежавал ако няма кой да почиства диворастящите бурени в двора, ако покривът тече и руши цялата къща, заедно с мебелировката. Ако алеите и стълбите са износени и изпочупени или пък входната порта към имота не може да се отваря.

Собствениците на градски къщи могат дълго да спорят с притежателите на апартаменти за това кой е в по-изгодна позиция, но ако се стигне до реално предложение за размяна на местата бъдете убедени, че тази размяна няма да се състои, защото внезапно този окаян притежател ще си спомни колко му е приятно да седи под дебелата сянка на своя двор с чаша питие в ръка през топлите месеци и колко приятно е спокойствието, когато не се налага да търпиш шума на асансьора по всяко време на денонощието.

Най-хубавите неща в живота струват скъпо и притежанието на къща не е изключение.