Categories
Без категория

Полезни съвети за намиране на добра счетоводна къща

Счетоводните къщи могат да бъдат полезни в много случаи, но най-често те са необходими на хора, които притежават собствен бизнес и се нуждаят от услугите им относно отчитането на текущата дейност на фирмата им, изготвяне на данъчните декларации и управлението на разчетите с наетия персонал.

В големите градове обикновено има голям избор на фирми, извършващи счетоводни услуги.  Някои от тях са специализирали в обслужването на конкретен тип фирми, а други са натрупали опита си с разнообразни фирми, работещи в различни отрасли на икономиката. Голямото разнообразие е хубаво нещо, но освен това понякога затруднява избора. Ето някои полезни съвета, които биха улеснили процеса на търсене на подходящата за бизнеса Ви счетоводна кантора.

Като за начало, добра идея е да извършите едно бързо търсене в интернет за фирми, предлагащи счетоводни услуги. Това ще Ви даде списък на потенциални счетоводни къщи, намиращи се на територията на Вашия град.  Разгледайте добре резултатите, а може и да се опитате да научите нещо повече за техните собственици, миналото им, техния опит, репутация и типа клиенти, с които обикновено работят.

Добра идея е да се консултирате с различни професионални организации на счетоводителите, защото членуването в тях по категоричен начин доказва висока компетентност и авторитет на счетоводителя, както и правото му да подписва финансовите отчети на фирмата Ви. В България има няколко подобни организации, като официалната е Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). Това проучване не е загуба на време, защото изборът на счетоводна къща е избор на дългосрочен партньор, от когото малко или много ще зависи бъдещото развитие на бизнеса Ви и отношенията Ви с държавните институции като НАП и НОИ.

Също така добра идея е да поговорите със собственици на бизнес, подобен на Вашия, които да дадат своята лична препоръка за една или друга счетоводна къща. Това е добър начин, защото бихте могли да поговорите с колегите си за отношенията, които имат те със своите счетоводители – доколко са доволни от техния характер, яснота на обясненията, бързината на работата им, и всички останали важни за Вас неща. Също така ще получите честна и точна информация за актуалните цени на счетоводни услуги, защото различните счетоводни кантори определят по различен начин своите такси. Ако предварително се запознаете с равнището на цените във Вашия град, по-лесно ще успеете да направите информирания си избор.

След предварителното проучване, изберете няколко подходящи на пръв поглед счетоводни къщи, и се срещнете лично със собствениците им. Това е задължително, защото преди да направите избора си трябва да се уверите, че счетоводителят Ви има опит с Вашия тип бизнес. Например, ако се занимавате с внос на стоки от страни, извън Европейския съюз, вие трябва да откриете счетоводител, който е работил с подобни фирми и е добре запознат с различните митнически правила, норми и регулации, свързани с тази дейност. Но освен компетентността и опита на счетоводителя, обърнете внимание и на личното си усещане за това доколко ще Ви бъде приятно да работите с него. Дори и да е изключителен специалист в областта си, ако не се чувствате добре около него, винаги можете да откриете някой друг, още по-подходящ за Вас.

Въпреки огромните трудности на прехода към пазарна икономика, все пак България постепенно се превръща в развита европейска държава. Един от признаците за това е увеличеният контрол от страна на държавата върху спазването на данъчното и осигурителното законодателство. Ето защо с течение на времето изборът на добра счетоводна къща ще става все по-важен.