Categories
Без категория

Изгодно ли е да наемем счетоводна кантора

Безразсъдното прахосване на ресурси вече е лукс, който не могат да си позволят и най-богатите компании. Оптимизирането на разходите се превърна като задължително условие за оцеляване на всеки един бизнес.

Като част от политиката за намаляване на разходите на много фирми, предимно от малкия и среден бизнес, е ползването на услугите на външни счетоводни специалисти. Това са т. нар. специализирани счетоводни предприятия, познати още като счетоводни кантори или счетоводни къщи.

Много лесно всеки един предприемач може да изчисли, колко е месечната издръжка на един нает на трудов договор счетоводител. Безспорно за новостартиращи фирми и дружества с малък обем документооборот и персонал, сключването на договор със счетоводна кантора е единствения рационален вариант за водене на счетоводна отчетност. Месечната цена за счетоводно обслужване е в пъти по-малка от разходите за заплати, осигуровки и поддържане на работно място на счетоводител на трудов договор. Освен това се спестява от закупуване и поддръжка на счетоводен софтуер.

От друга страна рискът да се предоставят финансите на фирмата в ръцете на неквалифициран или некоректен субект е много по-малък. Това е така, защото счетоводните кантори, за да оцелеят в този силно конкурентен бранш, са длъжни да имат опитен и квалифициран екип, който да може бързо да намира отговор на многобройните казуси, съпътстващи счетоводната отчетност, както и поддържат едно конкурентно високо качество на предлаганите счетоводни услуги. Наред с това отношенията със счетоводната къща са регламентирани с договор, с който счетоводната компания поема отговорност за счетоводното обслужване, с което споделя част от риска от глоби и санкции.

Изводите са, че за малки компании безспорно е много по изгодно да ползват услугите на счетоводна кантора. Така те ще получат по-качествени счетоводни услуги, на по-ниска цена и с по-малък риск, като ще им остане повече време да се насочат вниманието си към основната си дейност.

Повече за предимствата на външното счетоводно обслужване (т. нар. аутсорсинг на счетоводни услуги) може да научите от тук.