Categories
Без категория

Наети сървъри

Apple ускори два пъти сървърите от линията Xserve.

Новите модели, които използват интелския процесор Xeon с микроархитектура Nehalem, предлагат с 89% по-висока производителност, съобщи компанията. Нововъведение в линията е и възможността за инсталиране на твърдотелни (базирани на флаш памет) дискове SSD.

Стандартната конфигурация на Xserve включва четириядрен процесор Xeon 5500 с работна честота до 2,26 гигахерца и 8 мегабайта кеш памет от трето ниво. Достъпни са и опции с процесори на честота 2,66 и 2,93 GHz. Налични са 3 гигибайта оперативна памет DDR3 и твърд диск с капацитет 160 гигабайта. Дисковото пространство може да се разширява до 3 терабайта.

Xserve позволява добавяне на SSD с капацитет 128 гигабайта, от което да се зарежда операционната система и приложенията. Устройството консумира много по-малко енергия и в някои случаи осигурява 48 пъти по-високо бързодействие. Минимална конфигурация на Xserve струва 2999 долара на американския пазар. Сървър с два четириядрени процесора се предлага за 3599 долара. Сървърната операционна система Mac OS X Server 10.5 Leopard, инсталирана на Xserve, не налага ограничения за броя на клиентите, уточни Apple.

Новите сървъри са перфектно решение за “домашен” хостинг, като естествено се препоръчва при употребата им за хостинг цели да бъдат колокирани в професионален дата-център. Както се вижда от спецификацията им, хардуерната мощ е достатъчна да поддържа средно-големи сайтове, а и по-големи такива, преминали през съответната оптимизация.

Потребителите, които биха предпочели все пак да не натоварват бюджета си с покупката на Xserve (който дори и в базова конфигурация има сравнително висока цена), но в същото време имат нужда от надеждно хостинг решение, биха могли да използват услугите за споделен хостинг, предлагани от многото компании в бранша.