Categories
Без категория

Най-популярните видове лечение на акне

Всеки от нас знае колко дразнещо и неудобно е когато върху лицето му се появи акне. Затова ще се опитам да ви дам информация за най-популярните и ефективни мерки, които можете да предприемете срещу този проблем, като ще наблегна най-вече върху бактерицидното и естественото лечение на акне и хормоналната терапия.

Най-известният метод за лечение на акне е бактерицидният, който използва химикал наречен бензоил пероксид. Този химикал има окисляващо действие и по същността си представлява лека белина. Работи като кератолитик, което означава че разтваря кератина, който причинява блокиране на порите. Този метод има и превантивна мярка срещу ново запушване на порите. Днес, бактерицидите могат да се открият под формата на мехлем или като течност за измиване на лицето. Мехлемите трябва да се прилагат по 2 пъти дневно, но не повече, тъй като могат да доведат до суха и раздразнена кожа.

Ако сте от онези, които искат да опитат по-натуралното или домашното лечение на акне ще ви кажа, че има голямо разнообразие от природни лекарства. По-известните от тях са масло от чаено дърво и хамамелис. Маслото от чаено дърво има антибактериални свойства и с помощта на тампон или памуче можете да го прилагате върху засегнатите зони. Ще усетите едно хладно и свежо изтръпване на кожата. Хамамелиса пък има силно изявено стягащо свойство и може да се използва и при чувствителна кожа. Той е много нежен и не премахва влагата от кожата. Други естествени масла, които могат да се приложат срещу поява на акне са бергамот и лавандулово масло, които имат антибактериални агенти. За хората с мазна кожа е добре да се спрат на розово масло, което силно намалява количеството на себума, който тялото произвежда.

При жените, хормоналното лечение на акне също е опция. Балансирането на нивата на хормоните може да намали интензивността на възпаленията. Могат да се използват противозачатъчни лекарства, които са комбинация от контролиран естроген и прогестоген и са особено ефективни когато в кръвта са открити високи нива на андрогени. Контрацептивите обаче имат и много странични ефекти и затова не трябва да се вземат без предписанието на лекар.