Categories
Без категория

На гости с дете

Ако детето е по-голямо (над 2 години), обикновено не тръгваш нанякъде, без да напомниш как трябва да се държи. Разбираемо е, че всяка майка би се почувствала горда, ако получи признанието от други хора, че нейното дете е добро, възпитано и т.н. Но също така и всеки знае, че детските реакции са безкрайно непринудени и спонтанни. И тези техни особености не би трябвало да те карат да ги упрекваш или обвиняваш. По-пълноценното е ясното обяснение на твоите изисквания за добро поведение. Но тяхното спазване трябва да бъде валидно навсякъде – независимо дали сте вкъщи или на гости.

Нужно е да знаеш…

Нормално е детето да се стеснява, когато е сред повече хора. Но често пъти забравяш този факт, заслепена от идеята да покажеш на всички, че твоето дете е невероятно. И започваш да го караш да каже стихотворението, да изпее песничката, да изтанцува калинките и т.н. А малкото се срамува и запомня чувството на притеснение. Впоследствие това може да се окаже причина за нежеланието да те придружи на следващото гости или пък дори за затварянето в себе си.

Много е важно да се съобразяваш с желанията и емоциите на рожбата си. Да, има и такива деца, които са готови да покажат всичко научено пред целия свят без капка свян. Но ако твоето не е такова, не настоявай, не притеснявай докато детето се храни, акцентирай вниманието към него. Остави го да се отпусне, да се почувства в свои води и със сигурност само ще покаже силните си страни и пред другите – а това може да бъде дори само една усмивка icon_smile-9284191 . Личен автомобил – това е най-добрият вариант, но в краен случай можеш да разчиташ и на такси. Използването на градския транспорт би те затруднило, особено ако се налага да носиш повече неща!