Categories
Без категория

Опънати тавани

Опънатите тавани са видове тавани, състоящи се от два основни компонента:
носещи алуминиеви или PVC профили по периметъра на помещението и PVC платно, което опънато прилича на мембрана на барабан. Платното се шие по взети размери и се закрепва за носещите профили. Освен за тавани тази система би могла и се използва за стени, светлинни тела, разнообразни триизмерни форми, висящи панели и др.

Цветовата гама зависи от каталога на производителя. В зависимост от търсения ефект – опънати тавани могат да бъдат матови (наподобява идеално изпълнен гипс-картон), тип сатен (прилича на гладко шпаклован стандартен таван), гланцови/ лакирани (постига се визуален ефект за обем на помещението с т.нар. огледален ефект), полупрозрачни (пропускат светлината от монтирани над тавана осветителни тела), художествени (върху всички платна могат да се принтират изображения по желание на клиента или по каталог), микроперфорирани (почти всички платна могат да бъдат микроперфорирани за постигане на по-добър акустичен ефект), и др.

Монтирането на опънати тавани е дейност, която най-често се извършва от хора, специално обучени за това. Монтажът на един опънат таван с размери на стандартна стая най-често е в рамките на няколко часа – от поставянето на профили до опъването на платното и монтирането на осветителни тела върху тавана. Освен бързината, друго от предимствата на опънатия таван е липсата на замърсяване, което означава, чe опънат таван може да бъде сложен и в напълно обзаведени помещения. Почистването на опънатия таван става с най-обикновена навлажнена кърпа, друга специална поддръжка не се изисква. Разбира се основно предимство на опънатия таван си остава идеално равната повърхност, трудно постижима дори от най-добрите шпакловчици и бояджии.

Често задаван въпрос е каква е гаранцията на платното. Производителите на опънати тавани, дават гаранция за запазване характеристиките на платното в продължение на над 10 години, при правилна експлоатация. Освен това материалът, от който се изработват опънатите тавани, не поддържа горенето, което е причина да бъде често използван в обществени институции, като офис администрации, министерства, търговски и медицински центрове и др. В комбинация със звукоизолиращи и поглъщащи материали микроперфорираните тавани са чудесен избор за дискотеки, театрални и кино зали.

Опънатите тавани са актуално решение за всички видове таванни площи, с дълъг живот, с много и различни възможности, отлично качество на резултата и достъпни цени.