Categories
Без категория

Основни характеристики на слънчевите колектори

Много от нас знаят, че слънчевите колектори, които трансформират слънчевата енергия в топлинна са много важни за нас хората, но малцина наистина осъзнават защо е така. Всеки човек сам може да реши до колко са важни и полезни те, с помощта на следните им предимства и недостатъци. Ще започнем с предимствата им:

  • Спестяват пари. След като първоначалната инвестиция се изплати на практика енергията от слънцето е безплатна. Времето на покриването на тази инвестиция би могло да е много кратко, но това зависи от използваното количество електроенергия във вашето домакинство. Слънчевата енергия не се нуждае нито от гориво нито от ток, за да работят. Поради тази причина те изобщо не зависят от покачващите се цени на електроенергията и горивата. Освен това те ще ви спестят пари от сметката за електричество.
  • Слънчевата енергия е екологично чиста, устойчива и възобновяема, за разлика от рудата, газта, въглищата и петрола. Колекторите с термосфон, както и всички други модели не замърсяват нашия въздух чрез отделянето на вредни емисии във въздуха, като много от традиционните източници на енергия. Затова слънчева енергия не оказва влияние за глобалното затопляне или киселинните дъждове, а активно допринася за намаляването на вредните емисии.
  • Минимални или почти от никакви грижи не се нуждаят колекторите, което прави поддръжка им безплатна. Те работят тихо, без движещи се части, не отделят неблагоприятни газове и миризми.

Недостатъци:

  • Основният им недостатък е високата цена при закупуване и инсталиране. Това се дължи на високите цени на полупроводниковите материали, използвани при изграждането на системите.
  • Соларните панели изискват не малка площ за монтиране. За да се постигне максимална ефективност, трябва да се съобрази и местоположението им, тъй като за България ако са инсталирани с южно изложение ефективността им ще е по-голяма в сравнение със северно.

Всеки човек сам преценява дали си заслужава една такава инвестиция. За мен отговора е положителен, най-вече защото с тяхна помощ потреблението на електроенергия ще намалее, с което ще се намали и замърсяването на околната среда.