Categories
Без категория

Празници и високо кръвно

Ние българите се славим със своето гостоприемство и с това, че винаги се стремим да сложим всичко на масата и държим гостите ни в никакъв случай да не пропуснат да си вземат от някое от ястията, които сме им приготвили. Особено около семейни празници всеки един от нас е усещал как стремително покачва теглото си от системно преяждане и злоупотреба с тежки и калорични храни и алкохолни напитки. Точно тогава обаче лекарският апарат за високо кръвно налягане отчита тревожни нива. Именно времето около Коледа и новогодишните празници, когато наред с тях се празнуват и доста именни дни, оплакванията от повишено кръвно налягане зачестяват и това е пряко свързано с преяждането и липсата на балансирано хранене със здравословни храни.

Не е никак приятно да се чувствате неразположени точно, когато всички са настроени на празнична вълна и ви очакват на фирмено парти и на семейната трапеза. Какво можем да направим, за да се спасим от преяждането по празниците и да поддържаме нивата на кръвното си налягане в норма?

На първо място трябва да се ограничавате и да не забравяте, че здравето ви е по-важно от който и да е празничен повод за почерпки и веселби. Ако не се чувствате добре, можете да посетите вашият лекар, за да ви прегледа и консултира. Добре е да имате вкъщи апарат за високо кръвно и ако се чувствате зле да го премерите сами или с помощта на близките си. Качествените апарати, които можете да купите днес, като например апарати за измерване на кръвно  Sendo  се отличават с качество и точност, така че можете да им се доверите напълно.

В случай, показателите ви плашат или се чудите как да постъпите, обадете се на вашия семеен лекар и потърсете съвет.

И не забравяйте – червеното вино, кафето и черният чай, газирани и алкохолни напитки, сладките храни и мазното месо предполагат повишаване на кръвното.