Categories
Без категория

Причини за появата на акне.

Запушване на космени фоликули с мъртви клетки, себум и бактерии, води до появата на акне. Проблемът е често срещан, но хората не са много информирани за това. Поради тази причина, те се опитват да прилагат лечения, които не са подходящи и дори вредят на кожата. Ето защо е много важно да се разбере каква е причината, която го предизвиква и да се вземат някои превантивни мерки.

Как се появява акнето?

Кожата има три основни слоя. Това са епидермис, дерма и вътрешна дерма. Дермата е средния слой. Тя съдържа снопове здрави влакна, които придават на кожата еластичност, здравина и твърдост. Също така тя съдържа безброй кръвоносни съдове, нерви и мускули. Дермата се състои от космени фоликули, мастни жлези и потни жлези. Мастните жлези отделят себум. Той достига до външната повърхност на кожата – роговия слой, през космените фоликули. Нарушения в този процес водят до запушване и образуване на твърда тапа, която блокира порите. Тази твърда тапа обикновено се нарича „ергенска пъпка”. Тя създава анаеробна среда в космения фоликул. Той заедно с излишния себум, благоприятства растежа на бактерия, която предизвиква набъбване на стената на фоликула. Засегнатата зона е подута, зачервена и пълна с гной.

Причини за появата на акне.

Най-честата причина за появата на акне е хормоналния дисбаланс. Това се случва най-често в пубертета. Друга причина е консумацията на храна богата на въглехидрати, захар и мазнини. Слабата имунна система също може да предизвика появата на този кожен проблем. При стрес тялото сигнализира на мастните жлези да отделят повече себум, което е предпоставка за развитие на акне. Лошата хигиена също води до кожни проблеми.

Съществуват много начини за справяне с акнето. Някои от тях са напълно достъпни и при домашни условия. Например:

–          Втриване на скилидки чесън върху възпалената кожа, унищожава бактериите и помага за лечението на пъпките;

–          Нанасяне на паста за зъби върху акнето, има бърз ефект за премахването му;

–          Медът убива бактериите, ако го намажете на проблемните участъци. Той успокоява дискомфорта и ускорява възстановяването на кожата.

–          Редовно почиствайте лицето си с подходящи продукти;

Всичко това ще помогне за предотвратяване на акнето и ще направи кожата ви безупречна и красива.