Categories
Без категория

Косопад – причини при жените

Ежедневно при сресване човек губи до 100-150 косъма. Тази загуба на коса се прима за нормален и напълно естествен процес. Започва да се превръща в проблем тогава, когато този процес зачести, а кичурът коса е далеч по-обемен от този, който сме свикнали да виждаме. В добавка към съмнението за проблем се прибавят и наличието на оскъдно окосмени петна по темето, които са сериозна причина за притеснение.

Възможни причини за поява на косопад:

  • Небалансирана диета – честа причина за поява на косопад, особено при хора със слаба имунна система и нисък хемоглобин;
  • Ранна менопауза – естествен процес при жената, водещ до редица хормонални изменения, които от своя страна повлияват върху качеството и здравината на косата.
  • Често миене – в състава на някои шампоани се съдържат вещества, които предизвикват дразнене въху кожата на главата и нарушават цялостта на скалпа. Честото миене допринася и за допълнителното изтъняване, късане, цепене на косъма.
  • Често излагане на вредни въздействия – честото трениране на косата с агресивни бои, лакове за фиксация, преса, сешоар…провокират нейното „недоволство“ и тя отвръща с „непослушание“. Нездравата и не добре обгрижвана коса си личи. Погрижете се за нея адекватно. Дайте й време, за да може да се възстанови след множеството процедури, на които я подлагате, и тя ще ви се отблагодари многократно.
  • Стресът и неговите неблагоприятни въздействия – пагубен във всичките си форми и проявления и със сигурност не подминава и косата. Неблагоприятните въздействия на стреса са временни и след тяхното отстраняване здравината на косата се възстановява.
  • Наследствена обремененост – косопадът донякъде е и генно обусловен. Наследствеността играе решаваща роля не само при конкретното страдание, но и при други заболявания.
  • Други предполагаеми причини – съществуват и други заболявания, които в зависимост от степента си на развитие, водят след себе си допълнителни страдания. Например захарният диабет може да се окаже причина за драстичното намалява на обема на косата. Инфекциозните и автоимунни заболявания много често са причина за ускорен косопад.