Categories
Без категория

Скъпият случай на домейна China.com

В новините от послените дни стана ясно кой е един от най-скъпите домейни в света. China Radio International (б.а. Китайското Интернационално радио) е закупило домейн името China.com за рекордните 90 млн. хонконгски долара. Тази инвестиция се прави с цел да се укрепи репутацията на страната в чужбина. Това е едно от най-желаните домейн имена в световен мащаб.
Новият старт на сайта отбелязва ново начало за държавния медиен конгломерат на Китай. China Radio International планира да използва толкова желания домейн, за да създаде многоезична онлайн платформа.

Целите
“Сhina.com ще помогне на страната да създаде благоприятна глобална среда, в която се изразява обществено мнение”, казва Tong Liqiang, вицепрезидент на правителствената служба, която отговаря за интернет информацията. Още със старта си сайтът с извесното домейн име е достъпен на единадесет езика.

Проблеми с авторитета
За професорът от Колумбийския университет Anne Nelson, която се занимава с изучаването на медийното присъствие на Китай в чуждите медии, проблемът на сайта ще бъде неговият авторитет. “Като се има предвид, че медийните директиви излизат от Китайската комунистическа партия, ще бъде трудно техните операции да се ползват с голямо международно доверие. Дори и с този домейн този сайт няма да стане достоверен източник на новини”, обяснява ситуацията тя.

Скъпи придобивки Домейн името на платформата, която все още е в развитие, е било закупено през август 2013 година. Сумата е била 90,8 млн. хонконгски долара. Домейн името Hongkong.com също е било закупено, но около тази сделка подробности липсват. Не е ясно колко други домейн имена са били закупени на подобни рекордни суми. През 2010 г. интернет маркетинг компания купи домейна Insurance.com за 35.6 милиона щатски долара. Домейните Vacationrentals.com и PrivateJet.com също са били продадени за повече от 30 милиона щатски долара. Sex.com е бил продаден за 13 милиона щатски долара.

Според класациите, домейн имената, които завършват на .com и са закупени от държави, Китай е на първо място. Домейн името Russia.com е било продадено за 1,5 милиона щатски долара през 2009 г., а Korea.com e струвало 5 милиона щатски долара през 2000 година. Продажбата на домейн името China.com се дължи на “последователно записани загуби”, заявиха от компанията в изявление миналата година.

Компанията, която може да си позволи домейна
Домейн името е използвано от правителстовото на Китай още през 1990 г., когато световната мрежа е навлизала в страната. Това е бил техният опит информацията да бъде филтрирана. Китайската компания, която е била включена на борсата в Ню Йорк, търпи поражения през 2000 г. Тогава балонът с домейн имената .com се спука. Появи се и тъмният Интернет с onion домейните.
В последствие домейнът China.com търпи застой като онлайн платформа и в крайна сметка е отписан от Nasdaq. Все пак трябва да се отбележи, че домейнът постави началото на китайската технологична експанзия на борсовите пазари в САЩ. Интернет гиганти като Tencent, Sina и Baidu отдавна вече се листват на фондовите пазари навсякъде по света.

Още възможности на пазара
Домейнът China.org, създаден през 1998 г., е все още в продажба. Той е притежание на собственик, който е базирал бизнеса си в Барбадос. Това са данни на брокерската фирма Sedo, която урежда сделката. Минималната цена при наддаването е определена на 195 000 щатски долара.