Categories
Без категория

Слънчеви колектори – за по-добро и светло бъдеще на следващите поколения

Соларните системи за топла вода според някой са едни от най-великите изобретения на хората. Благодарение на многобройните си положителни черти, тази уникална система е може би най-предпочитаната за домакинствата и за индустрията. Днес слънчевите колектори са широко използвани по целият свят, защото са едновременно енергоспестяващи и екологични, тъй като използват безплатните и чисти слънчеви лъчи.

Въпреки, че са създадени още преди години, те придобиват популярност едва в днешни дни заради скока на цените на горивата и на електрическата енергия. Освен това тяхното търсене се повишава заради ниската им цена, лесното обслужване и високата ефективност.

Соларните системи от последното поколение са два типа – активни и пасивни.

Активни – те са по-ефективни в сравнение с пасивните, но са и малко по-скъпи. Самите колектори с „Heat pipe” тръби са разположени на покрива за да улавят слънчевата радиация, а самият бойлер е разположен вътре в къщата, като водата се върти с помощта на помпа. Тази система може да ви служи над 25 години.

Пасивни – при тях слънчевите колектори с термосифон и водният резервоар са свързани в обща система. Те са най-добрият вариант като цена, като ефективността им също е много висока. Да, по-слаби са от активните, но сравнени със колекторите с плоски панели са около 5 пъти по-добри.

Нарастване значението на слънчевите колектори

Текущият сценарий на световната икономика е един от основните причини за нарастващата важност и продажби на тези соларни колектори. Хората все повече осъзнават, че тези системи им спестяват огромно количество пари и ги правят много по-независими от цените на тока. Прогнозите за повишаване оползотворяването на слънчевата енергия до 20% през следващите 10 години (днес този % е едва 1,2) може да спаси Земята от екологична и енергийна катастрофа и да и осигури по-добри дни. Това е много важно за нас като жители на тази планета, но е още по-важно за следващите поколения, за нашите деца за които всеки от нас желае светло бъдеще.