Categories
Без категория

КИЛИМИ, ИЗРАБОТЕНИ ОТ ВИСКОЗА

Днес не е задължително да си закупите оригинален персийски килим, за да обогатите и завършите интериора си – модерните килими от вискоза ще ви свършат също толкова добра работа. Вискозата е материал, открит преди синтетичните влакна (в Англия, през 1905 г.). Хубавото при нея е бързото производство, защото за малък период от време се получава много вискоза за направата на килими. Тя има състав като този на целулозата по простата причина, че вискозата е получена при регенериране (възстановяване) на целулоза. След като се произведе, вискозата преминава през допълнителни процеси, които я правят по-здрава, като например усукване и изтегляне. Накрая се създава щапелно влакно, като влакната на вискозата се режат и предат наново. неприлично на повечето изкуствени материи и синтетика, вискозата има много естествен вид и голяма прилика с коприната, поради което се нарича още вискозна коприна. Тя е нежно мека, с трайни и наситени цветове след боядисване, с дълъг живот на употреба и естествен мистичен блясък. Ето защо това е един от материалите, който напоследък се оказва безценен за производството на килими.

Килимите от вискоза са лесно почистващи се, не са причинители на алергия и се характеризират с трайни и красиви цветове. Друго предимство на вискозата е, че произведените от нея килими са сравнително евтини, защото вискозата е с много по-ниска цена от коприната и произведените от коприна артикули. Има различни видове килими от вискоза, те могат да бъдат както съвременни и в тон с модерния вътрешен дизайн, така и подобни на типичните ръчно тъкани персийски килими. Вискозните килими обаче се отличават с изключителни качества – в Белгия например произвеждат килими с един милион възела на квадратен метър, а височината на купчината достига до шест и четвърт милиметра. Тези важни характеристики показват, че килимите от вискоза не отстъпват по нищо на скъпите персийски килими.

Вискозните килими са подходящи както за поставяне на пода, така и за окачване на стена. Тези килими могат да се съчетаят добре с мебели от естествено дърво, като играят ролята на дамаска – получава се добра комбинация, която придава уют на дома и сочи за изтънчен вкус. Вискозните килими, със всички свои положителни качества, са едно модернистично решение за вашия дом и добра алтернатива на скъпоструващите персийски килими.