Categories
Без категория

Станстед не успя да повтори кризата на Хийтроу

Летище Станстед, чиито работници, отговарящи за багажа на пътниците, стачкуваха на 23.05., обяви, че работният ден е минал безпроблемно. Летището успя да не повтори кризисната ситуация на Хийтроу от края на 2011 г., когато общодържавната стачка на държавните служители, принуди летището да набира доброволци, които да обработват данните на пътуващите. Тогава опашките бяха главоломни, което доведе до закъснения в излитанията и кацанията на много полети на различни авиокомпании.

886-1656013

Отговарящите за багажа, обаче, възнамеряват да стачкуват отново по време на уикенда преди Диамантения юбилей на британската кралица. Тъй като дните в периода 25-27 май, когато трябва да се проведат протестите, са национални празници, това може да доведе до някои изменения в графиците на пристигащите и излитащите самолети. Такива засега, обаче, не се предвиждат.

Протестните действия обхващат само тази част от персонала на Станстед, която отговаря за багажа. Затова и се очаква да няма закъснели полети.

За всеки случай, множество авиокомпании, сред които и Ryanair (самолетни билети Ryanair), предупреждават, че има вероятност някои полети да са с леки закъснения, но те няма да бъдат толкова фрапиращи.

Работниците протестират срещу ниското заплащане, орязването на годишните почивни дни, както и постоянната заплаха от съкращения. Фирмата, към която те принадлежат, е Swissport. Тя обслужва общо 5 авиокомпании на Станстед, сред които Thomson и Belleair. Затова и пътниците на easyJet, Germanwings и Air Berlin няма да се притесняват, че самолетът им няма да излети навреме, защото багажът им не е внесен.

В началото на 2011 г. Swissport съкрати почти 1/3 от наличния си персонал и принуди останалата част да работи извънредно, за да покрият графика. Това предизвика вълна от недоволство сред служителите на компанията, което доведе до стачка в един от най-заетите периоди на годината. Заради многото почивни дни, по-голямата част от летищата в страната са залети от тълпи туристи, които трябва да бъдат обслужени.

Персоналът на Swissport твърди, че с орязването на почивните дни работата за фирмата им влияе изключително тежко на семейния бюджет. Тези от тях, които имат семейства, трябва да наемат детегледачки, за да не оставят децата си сами.