Categories
Без категория

Кои са най-често срещаните симптоми при менопауза?

Думата „Менопауза“ звучи много депресиращо за всяка жена. Тя означава прекратяване на менструалния цикъл и обикновено се случва във възрастта между 45 и 55 години. Заради намаляването на функциите на яйчниците могат да се усетят много признаци за приближаващата менопауза.

Симптоми при менопауза

  1. Горещи вълни ~ известни са много случаи на този симптом по време на менопаузата и може да се каже, че това е най-често срещаният от всички признаци.
  2. Депресия ~ необяснима тъга, понижено самочувствие, чувство на притъмняване и неадекватност са също много често срещани при жените в менопаузата. Депресията се дължи на спада в нивата на естроген в тялото на жените.
  3. Нощни изпотявания ~ те съпътстват горещите вълни. При някой жени може да се получи изпотяване, в същото време те да усещат, че им е студено.
  4. Психическа преумора – заради постоянните притеснения и депресията жените могат да достигнат до състояние, при което мозъка им започва да не работи адекватно.
  5. Физическа умора – чувства се липса на сила и жените нямат достатъчно енергия за ежедневните си задължения. Всичко това се дължи на загубата на апетит и хормоналният дисбаланс.
  6. Резки промени в настроението – това е състояние, при която не можете да контролирате емоциите си, независимо от ситуацията.
  7. Безпокойство без никакви причини
  8. Сърбеж по кожата и чувство на преминаващи тръпки през цялото тяло.
  9. Вагинална сухота – това води до неудобство при полово сношение.
  10. Загуба на либидо – при някой жени при настъпване на менопаузата рязко се понижава желанието за извършване на полов акт и дори липсва всякакъв интерес към мъжете.
  11. Косопад – загубата или изтъняването на косата може да е резултат от излишният стрес или депресията.
  12. Задържане на вода – това може да доведе до подпухване на кожата на лицето, а също и до подуване на корема.
  13. Чувствителност в гърдите – това води до болки в гърдите при най-леки докосвания.
  14. Инконтиненция – това е неконтролируемо уриниране.
  15. Внезапно главоболие – колебанията в нивата на хормоните правят жените склонни към много често получаване на главоболие.